Basisrecept: zo maak je een zanddeegbodem Dit is zo’n klassiek basisrecept waar je heel veel fijne taartjes mee kunt maken. Ik maakte er al een grapefruit meringue taart mee en een citroen roomkaas taartje met rood fruit. Oeh la la! Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, blijf je eindeloos variëren. En volgens mij vindt mijn familie dit zo maar niet zo erg. Vorig jaar maakte ik ook al deze aardbeien tartelettes met room voor ze. Een klassiek zanddeeg, de Fransen noemen dit officieel een pâte sablée, maak je met amandelmeel en poedersuiker. Uit ervaring weet ik dat de bodem ook heerlijk wordt als je enkel bloem en fijne kristalsuiker gebruikt. Geen zorgen dus als je soms een beetje vals speelt. Mijn gouden tip is dat je sowieso een vorm moet gebruiken met een bodem die je er los uit kunt halen. Als je de taartbodem heel uit de vorm wilt krijgen tenminste, want de bodem is lekker bros zoals het hoort, maar daardoor ook teer. Be gentle! Lees nu gauw verder hoe je deze zanddeegbodem kunt maken! recept Basisrecept: zo maak je een zanddeegbodem Een makkelijk recept voor een heerlijke crunchy zanddeegbodem! Printen 30 + 35 baktijd 12 Ingrediënten 200 gram bloem 30 gram amandelmeel 80 gram poedersuiker Flinke snuf zout 120 gram koude boter (in blokjes) 2/3e losgeklopt ei Bakbonen 24 cm bakvorm Bereiding Vet een mooie bakvorm in met olie, boter of een bakspray. Doe alle ingrediënten (behalve het ei) in een kom en kneed door elkaar tot er een zanderig deeg ontstaat. Dit kun je ook doen met de bisschopshaak van je keukenmachine. Voeg dan het losgeklopte ei toe en kneed tot je een samenhangende deegbal hebt. Laat het deeg een half uur tot een uur opstijven in de koelkast. Bestuif je werkblad / aanrecht met wat bloem en bestuif je deegroller hier ook een beetje mee. Plaats de bal hierop en rol uit tot een passende plak uitgerold deeg. Als het deeg een beetje uit elkaar valt, kun je dit trucje gebruiken om het bij elkaar te houden: leg je deegroller aan de rand van de plak deeg en rol het deeg er omheen. Zo kun je het gemakkelijk weer ‘afrollen’ boven je bakvorm, zonder dat het scheurt. Snijdt de bovenkant van de randen netjes recht af. Laat de vorm nog een half uur opstijven in de koelkast. Warm ondertussen de oven voor op 170 graden. Plaats het taart rooster iets onder het midden. Mijn ervaring is dat de onderkant iets moeilijker bruint. Bak de taart nu voor ongeveer 20 minuten blind af: hiervoor plaats je eerst een vel bakpapier op de taartbodem en vul je de bodem met bijvoorbeeld bakbonen. Haal de bakbonen er vervolgens uit en verwijder het bakpapier. Bak de taart nu voor minstens 10 minuten af tot hij goud bruin kleurt. Laat hierna volledig afkoelen voor gebruik. Welke taart heb jij met deze zanddeegbodem gemaakt? Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via Instagram of mijn Facebookpagina met de #zoetrecepten of tag me erin! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. Liefs Mariette
Vandaag dit recept gebruikt voor kleine zandtaartjes…. wauw wat lekker!!! Ik was een beetje huiverig door de amandelmeel die er bij moet (ik hou niet zo van amandelmeel) maar je proeft er niets van terug! Het is een heel brosse bodem en super lekker! Dit recept ga ik zeker bewaren!! Groetjes Margriet Beantwoorden
Super Margriet! Je proeft het inderdaad niet terug, het is een textuurdingetje 🙂 geniet van je taartjes! Beantwoorden
Ik heb vanochtend deze bodem gemaakt, hij ziet er mooi uit, maar lijkt zo erg hard ipv teer.. Heb ik dan een te dikke laag deeg gedaan of wat kan het wezen? Ik heb de genoemde tijden in de oven aangehouden. Beantwoorden
Wat rot! Ik weet niet zo goed waardoor dat kan komen. Leek hij ook erg hard bij het eten? Hij hoort knapperig/bros te zijn, maar niet té. Beantwoorden