Basisrecept: muffins Cupcakes en cakepops zijn een grote hype geweest de afgelopen jaren. Ik ben zelf toch echt een liefhebber van de muffin, dus daar hoort een gedegen muffinrecept bij op het blog. WAT IS EEN MUFFIN? Maar wat is een muffin nou eigenlijk? Een muffin is een Brits baksel, dat een beetje hangt tussen brood en cake. Deze muffins zijn licht gezoet en heerlijk luchtig. Ik eet ze graag bij het ontbijt, maar ze zijn ook heerlijk als vervanging voor scones met lemon curd en cream. Daarom vind je hier een makkelijk basisrecept voor die ouwe vertrouwde muffin. En als je eenmaal een goed basisrecept hebt, kun je er allerlei leuke variaties mee maken. Onderaan dit recept vind je twee van mijn favoriete combinatie: muffins met witte chocola en framboosjes en een klassieke muffin met appel en kaneel. Die gaan er altijd wel in bij mij! Wat is jouw favoriete combi? Ben je meer op zoek naar een heerlijk zoet cake’je? Kijk dan eens naar mijn recepten voor allerlei soorten cakejes, muffins en cupcakes, zoals de mini appelcakejes met pecannoten of de lemon blueberry muffins met een vanille glazuur. recept Basisrecept: muffins Een heel makkelijk basisrecept voor klassieke muffins, die niet zo mierzoet zijn als de versies uit de supermarkt. Inclusief een aantal variaties! Printen 10 minuten 12 Ingrediënten 300 gram bloem 2,5 tl bakpoeder 100 gram suiker 100 ml neutrale olie 150 ml melk Tl vanille extract 2 eieren Snuf zout Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem boven een mengkom. Voeg de suiker, het bakpoeder en het snufje zout toe en meng dit even. Klop de eieren kort los in een andere kom en voeg hier de melk, vanille aroma en olie aan toe, tot het gemengd is. Voeg dit mengsel bij de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Roer dit kort door elkaar met een pollepel, het is niet erg wanneer er nog een paar klontjes in het deeg zitten. De vormpjes kunnen gevuld worden! Wanneer je siliconen vormpjes gebruikt, moet je ze even invetten. De muffins moeten ongeveer 20 – 22 minuten goudbruin bakken in de oven. VARIATIE Appel – kaneel muffins Schil één flinke appel met een goede bite en snijd deze in kleine blokjes. Doe de blokjes in een bakje en meng hier een eetlepel suiker, een theelepel kaneel en een beetje citroensap door. Laat dit even intrekken. Maak het basis muffinbeslag, maar: vervang de suiker door bruine basterdsuiker. Meng de appelstukjes door het muffinbeslag. Eventueel kun je ook nog een handje rozijnen toevoegen. Vul de muffinvormpjes en bestrooi ze met een beetje bruine basterdsuiker, zo krijg je een heerlijke crunchy bovenkant! Witte chocolade – frambozen muffins Neem 1 reep witte chocolade en breek deze in kleine stukjes. Maar niet te fijn, want dan zal het smelten in de oven en vind je het niet meer terug. Roer de chocolade stukjes door het beslag heen. Giet de vormpjes voor 2/3 vol met het beslag en duw vervolgens een aantal frambozen erin. Duw de frambozen niet te diep. Vaak zakken ze in de oven nog. Sprenkel nog een paar stukjes witte chocolade over de bovenkant van de muffins voor je ze in de oven doet. Zo krijgen ze ook een heerlijke chunky look. Enjoy zoetjes! Heb jij deze muffins gemaakt? Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via Instagram of mijn Facebookpagina met de hashtag #zoetrecepten! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. X Mariette
Hallo Mariette, wat een heerlijk gemakkelijk recept. Ik ben begonnen met een ander maar dat werd muffinprut. Daarom dit recept geprobeerd. Ik heb ze nu 3 keer gemaakt precies volgens het basisrecept. Ze smaken goed, mijn kleinzoon vindt dat ook. Alleen de binnenkant blijft kleffig. Raar want als ik een prikker gebruik, komt hij er schoon uit. Heb jij misschien hier een oplossing voor? Beantwoorden
Thanks Rob! Dat is inderdaad de beste oplossing als deze temperatuur-baktijd combinatie niet werkt in jouw oven. Beantwoorden
Het is echt een heel lekker recept ik ga hem maken met frambozen en witte chocola voor kerst 😀 Beantwoorden
Haha lekker bezig Bram & Lisa. Zoals Lisa al aangaf staat het aantal muffins aangegeven boven het recept in de groene balk. 12 stuks dus, wel zo makkelijk 🙂 Beantwoorden
Beste Mariette, Smelt jij eerst de boter voor dat je de andere ingrediënten toevoegt? Of snijd je de boter in blokjes? Groetjes! Beantwoorden
Hi Hanneke, ik zorg ervoor dat de boter volledig op kamertemperatuur is. Bij mij is ze dan al zo zacht dat ik ze niet meer in stukjes hoef te snijden. Succes! Beantwoorden
Lekkere muffins, met een krokant korstje. 😋 Ik heb ze vandaag in mijn vakantiehuisje gemaakt. De muffins waren wel klef van binnen. De satéprikker kwam er wel droog uit. De oven had ik op 170 graden gezet. Misschien dat het aan het oventje ligt. Ik ga de muffins nog een keer maken maar dan in de grote oven bij mij thuis. Groetjes Julie.😀 Beantwoorden
Hi Julie, dat is gek omdat de prikker wel schoon eruit kwam! Bij mij zijn ze zacht en fluffy van binnen en inderdaad een beetje krokant van buiten als ze net uit de oven komen. Je zou ze de volgende keer ook op 160 graden kunnen bakken, maar dan iets langer. Ik ben benieuwd of de oven verschil maakt, vaak is dat wel zo 🙂 Beantwoorden
Hi Resi, jammer dat je ze flauw vond! Wat een lekkere toevoeging is: een beetje bruine suiker, wat kaneel en wat havervlokjes mengen en deze als topping op de appel kaneel muffins strooien voor ze de oven in gaan. Dan heb je een lekkere crunchy, zoete streusel topping! 🙂 Beantwoorden
Hoi mariette, boven aan het recept staat 15 minuten baktijd en op het eind 20-22 minuten.. De muffins waren nog erg bleef en klef van binnen dus ik heb ze nog ff terug gezet. Maar ze zijn nog steeds bleek.. Beantwoorden
Hi Cindy, die baktijd boven het recept klopt inderdaad niet helemaal, ga ik nú aanpassen. Rot dat ze zo bleek zijn gebleven! Dat heb ik nog nooit gehad. Heb je een losse oventhermometer in de oven? Dan kun je controleren of je oven de juiste temperatuur aangeeft! Mijne snoept er altijd 20 graden vanaf, dus die moet ik in de gaten houden 😉 Beantwoorden
‘k Heb zojuist dit recept met amandelmeel (410gr), kokosbloesemsuiker en wijnsteenbakpoeder gevolgd! Vervolgens de appeltjes toegevoegd, rozijnen en ook nog wat gebroken pecannootjes! De enige oven die ik tot mijn beschikking heb is een combi magnetron (180 graden maar wat minder lang want de bovenkant wordt wel gauw bruin en lekker knapperig, volgens mij heb ik ze er 17 min in gehad). En uit een ander recept de poedersuikerglazuur. Erg lekker! Voor herhaling vatbaar 😀 Beantwoorden
Ah wat een lekkere variatie! Ik zou de oven de volgende keer op 160 graden zetten en iets langer laten bakken, dan wordt de bovenkant minder snel bruin en kunnen ze langer garen. Beantwoorden
Hi Theo, jammer dat je dat vindt. Degene boven jou vond ze juist weer te droog. Het is mij af en toe een raadsel wat er bij iedereen in de oven gebeurt 🙂 Beantwoorden
muffins gemaakt met de olie variatie lekker vochtig en erg lekker, voor die gene die vroeg zou handig zijn voor hoe veel muffins het recept is”nooit gebakken zeker? muffinsrecept is standaard altijd voor 12 muffins. Dank je wel voor het erg lekkere recept Beantwoorden
Hallo Mariette, ik ben nog maar een beginnende bakker. Ik doe braaf wat er staat maar de vanille aroma stond niet in de bereiding. Groetjes Fleur Beantwoorden
Hoi Mariette, Fijn recept. Lekker makkelijk. Wel een klein vraagje. Bij de ingrediënten staat 100 ml olie. In de bereiding word boter gebruikt. Wanneer de boter gebruikt wordt, gebruik je dan 100 gram? Beantwoorden
Eigenlijk ietsje meer. De verhouding boter/olie is 100/90. Voor dit recept gaat mijn voorkeur naar olie uit, net wat lekkerder! Beantwoorden
Wat een overheerlijke muffins! Ik heb het basisrecept gebruikt en ga binnenkort wat fruit toevoegen. Beantwoorden
Een olie zonder sterke bijsmaak. Olijfolie is bijvoorbeeld niet erg neutraal, zonnebloemolie wel. Beantwoorden
Mijn eerste muffins waren niet gaar en niet gerezen. Alles volgens recept (een ander basisrecept, van dr. Oetker) gedaan. Vond wel dat er (volgens recept) veel blueberry’s in moesten nl. 300 gr en dat is best veel. Zat soms meer blueberry in dan beslag in het het cupje. Zou dat het geweest kunnen zijn? Beantwoorden
Hi Frans, lastig om te zeggen omdat ik die pakken nooit maak. Maar van teveel blauwe bessen worden ze inderdaad klef. Had je diepvries bessen gebruikt? Die maken het vaak ook té nat. Mocht je ze nog een keer willen maken, dan raad ik je dit recept aan: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/lemon-blueberry-muffins-met-glazuur/ Beantwoorden
Prima recept! Heb al heel wat variaties ermee geprobeerd, maar met deze basis lukken ze altijd! Ook lekker met gesmolten boter i.p.v. olie. Bedankt! Beantwoorden
Wat fijn! Vind je ze lekkerder met boter of olie? Ikzelf met olie, maar half/half is stiekem het allerbest 😉 Beantwoorden