Speculaasbrood met appelstroop en amandelen Ik mag weer een overheerlijk recept van Meslissa met jullie delen vandaag: een speculaasbrood met appelstroop en amandelen. Niet alleen mega lekker, maar ook héél fijn om naar te kijken. Door Melissa. Yes, het is weer november! Voor mij is het begin van deze maand een officieel startsein voor het inslaan van kruid- en pepernoten, gevulde speculaas en alles wat hier enigszins op lijkt. Je kunt misschien ook wel raden wat het overkoepelende thema van mijn baksels is deze maand. Juist; speculaas! Hoewel ik al een ontelbaar keer speculaas koekjes, cake en havermoutpap heb gemaakt, had ik nog nooit echt speculaasbrood gebakken. Dat heb ik dus direct gedaan. Ik gebruikte speltmeel en speltbloem als basis voor het deeg. Om het nog iets zoeter te maken koos ik voor appelstroop als vulling. De amandelen en de vlechtvorm van het brood zorgen ervoor dat dit recept feestproof is. Zo zie je maar weer; gezond n lekker bakken gaan zeker weten samen! De lekkerste speculaaskruiden maak je gewoon zelf. recept Speculaasbrood met appelstroop en amandelen Dit speculaasbrood is het uitgewezen brood voor de maand december. Ontzettend lekker, een lust voor het oog en ook nog eens met een gezonde twist. Printen 30 minuten + rijstijd en baktijd 12 Ingrediënten BROOD 250 gram speltmeel 250 gram speltbloem 7 gram (1 zakje) gist 9 gram zout 3 el speculaaskruiden 1 el kaneel 340 gram lauwwarm water 40 gram honing VULLING Appelstroop Amandelschaafsel Bereiding Mix het speltmeel, speltbloem, gist, zout, speculaaskruiden en kaneel in de mengkom door elkaar. Mix in een aparte kom de honing door het water en voeg dit toe aan de mengkom met droge ingrediënten. Mix het geheel 10 minuten lang met de deeghaken van je keukenmachine. Laat het deeg in de kom liggen en dek de kom goed af met een vochtige theedoek.Zet de kom voor ongeveer twee uur op een warme plek, zodat het kan rijzen. Dit kan bijvoorbeeld voor de verwarming. Verwarm na twee uur de oven voor op 200 graden en sla de lucht uit het deeg. Leg het deeg op een schoon en met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg met een deegrol uit tot een rechthoek van ca. 30-40 cm lang. Verdeel over het totale deeg een laag appelstroop. Strooi vervolgens het amandelschaafsel over de laag appelstroop. Rol het deeg strak op tot een rol.Snijd het deeg vervolgens in de lengte doormidden en leg de twee deegstukken met de gesneden kant naar boven in een X-vorm. Vlecht, of draai, de twee deegstukken vervolgens om elkaar heen. Plaats het gevlochten brood in een met bakpapier beklede cakevorm. Bak het speculaasbrood in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat het brood goed afkoelen en geniet!
Hai! Kan je de bloem/meel vervangen door tarwebloem en volkoren/boekweitmeel? Of veranderen de verhoudingen dan? Beantwoorden