Lactose- en glutenvrije chocoladetaart In mijn omgeving komen er steeds meer mensen bij met een gluten-, lactose- of tarweallergie. En ik heb onderschat hoe moeilijk het is om een lekkere taart te maken voor iemand met al of één van deze allergieën. Deze chocoladetaart is op basis van een recept van bakkoningin Nigella Lawson. Op de foto bij dit recept zie je een versie met zelfrijzend bakmeel, dat is meer een chocoladecake. Wanneer je hem glutenvrij wil maken, vervang je het zelfrijzend bakmeel voor 150 gram amandelmeel, daarmee krijgt de taart ook een puddingerigere (is dat een woord?) structuur. Hoe dan ook, erg lekker met slagroom en vers rood fruit! Bron: Nigella Lawson recept Lactose- en glutenvrije chocoladetaart In mijn omgeving komen er steeds meer mensen bij met een gluten-, lactose- of tarweallergie. En ik heb onderschat… Printen Ingrediënten 150 milliliter olijfolie 60 gram cacaopoeder 125 milliliter kokend water 1 theelepel vanille aroma 125 gram zelfrijzend bakmeel of 150 gram amandelmeel (glutenvrij!) ½ theelepel baksoda Een mespunt zout 200 gram fijne kristalsuiker 3 eieren (L) Overig Bakvorm van 22 of 24 cm Rood fruit, slagroom/ijs voor de garnering en eventueel wat poedersuiker Eventueel pure chocoladedruppels/chocoladereep in kleine stukjes, wanneer je enkel glutenvrij bakt Bereiding Verwarm je oven voor op 170 graden. Vet je bakvorm in met een beetje olijfolie en beleg de bodem met bakpapier. Neem een kom en zeef het cacaopoeder hier boven. Kook het water en mix het met de garde door de cacao. Voeg ook het vanille aroma toe en mix tot er een glad mengsel ontstaat. Meng in een aparte kom het meel met de baksoda en het zout. Neem een nieuwe kom en mix de suiker, olijfolie en eieren een aantal minuten op een hoge stand tot er een luchtig mengsel ontstaat. Zet de mixer nu op een lagere stand en voeg in delen het cacaomengsel er aan toe. Wanneer dit goed is gemengd voeg je (al mixende) in kleine hoeveelheden het meel eraan toe. Wanneer je enkel glutenvrij bakt zijn pure kleine stukjes chocolade een lekkere toevoeging, schep deze door het beslag heen vlak voor je het in de bakvorm giet. Giet het mengsel nu in de bakvorm en bak de taart in 45 minuten gaar. Wanneer je de taart met amandelmeel maakt, zal de cake tester er niet helemaal schoon uitkomen. Laat de taart een half uurtje afkoelen en serveer met slagroom of ijs, rood fruit of eventueel poedersuiker. In grote supermarkten hebben ze vaak lactosevrije slagroom van Alpro soya cuisine.
Hoi, Je hebt bij stap 3 staan dat je alles bij de meel moet voegen en dan mixen op hoge stand tot een luchtig mengel. bij stap 4 heb je staan dat aan het eind de meel er beetje bij beetje toegevoegd moet worden. Maar het meel zit er al door toch? Ik wil hem glutenvrij gaan maken met amandel meel, maar het is een beetje verwarrend wanneer het meel erbij moet 🙂 Groetjes Esther Beantwoorden
Lijkt me heerlijk. Ik wil hem voor mn man maken. Twee vraagjes: bij welke supermarkt koop ik ‘baking soda’? En hoe zit het qua temperatuur bij een combimagnetron/heteluchtoven? Beantwoorden
Baking soda koop je bij de toko of bij sommige drogisterijen! Check dit schema even om je oventemperatuur om te rekenen: http://www.zoetrecepten.nl/blog/oventemperatuur-omrekenen/ Beantwoorden
Ik wil even zeggen dat ik dit recept al zeker 10 keren heb gebruikt voor taarten, zowel met amandelmeel als met zelfrijzend bakmeel. En het lukt iedere keer weer en ook iedere keer zijn de eters laaiend enthousiast, dus dank je wel! Beantwoorden
Hij is heerlijk! Kun je de taart ook invriezen? En nog een vraagje, kan ik i.p.v. kristalsuiker kokosbloesemsuiker gebruiken? Beantwoorden
Hi Manouk, top om te horen! Je kan hem zeker invriezen. Kokosbloesemsuiker is meer vergelijkbaar met een soort basterdsuiker, dus het zal de structuur van de taart iets veranderen maar nog steeds lekker smaken 🙂 Beantwoorden
Hoi, ik wil dit recept zeker gaan proberen. Mijn man en zoon mogen geen gluten dus ik kan amandelmeel gebruiken, maar er bestaat ook glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Ik ga die eerst proberen denk ik, voor de luchtige variant. Beantwoorden
hoi. het recept klinkt hele leuk. ik will de taart graag maken voor mijn school. er zitten een paar mede leerlingen in de klas die geen gluten mogen en mijn coach heeft lactose allergie. maar nu vroeg ik me af waar ik amandel meel kan halen en of dit altijd glutenvrij is? alvast bedankt. Beantwoorden
Hi Nadia, soms kan amandelmeel sporen van gluten bevatten, check daarom altijd goed het etiket! Je kunt het kopen bij de Albert Heijn, de meeste toko’s en veel natuurwinkels. Beantwoorden
Hoi, Ik moet voor mijn teamgenootjes een taart maken, maar we hebben een glutenvrije, lactose vrije en een notenvrije taart nodig. Dit recept leek me ontzettend leuk, maar als ik amandelmeel gebruik dan kan dat ene meisje niet mee-eten. Vandaar dat ik me afvroeg, als ik amandelmeel vervang door Schär (meel van de Albert Heijn) dat ook glutenvrij is, heb ik dan ook een notenvrije taart? Groetjes Veronique Beantwoorden
Hi Veronique, oeh, da’s een lastige combinatie! Ik durf niet met zekerheid te zeggen of schär meel notenvrij is. Dit kun je het beste checken achterop de verpakking of ze even een berichtje sturen. Beantwoorden
Heel erg bedankt voor dit lekkere lactose vrije recept! Ik heb net je site ontdekt en ben heel blij dat je ook heerlijke lekkere zoete recepten hebt zonder lactose. Die zijn erg moeilijk te vinden normaal gesproken. Dank je wel. Beantwoorden
Ah dat is heel leuk om te horen. Er komt binnenkort weer een heel lekker lactosevrij taartje aan kan ik je beloven! 🙂 Beantwoorden
Dat ziet er super lekker uit! Kan ik er ook honing in doen in plaats van suiker? Groetjes! Beantwoorden
Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, het zal wat aan de structuur veranderen, maar het kan vast en zeker! 🙂 Beantwoorden
Ik maak deze taart (glutenvrij) alvast voor morgen. Hoe kan ik hem nu het beste bewaren? Folie erover en in de koelkast? Beantwoorden
Het beste kun je hem in vershoudfolie wikkelen, eventueel nog een extra laag aluminium eromheen, en hem dan op een wat koelere en donkere plek bewaren. Maar niet in de koelkast, dat droogt een cake uit. Beantwoorden
Wat een fijn recept! Ik weet sinds kort dat ik niet tegen lactose kan, dus moest op zoek naar een alternatief. Aangezien ik geen chefkok ben, het liefst iets eenvoudigs. Gisteren met jouw recept aan de slag gegaan! Erg gemakkelijk om te maken en belangrijker: erg lekker om te eten 🙂 Bedankt voor je recept! Kun je de stukjes eventueel ook invriezen? Beantwoorden
Hi Saskia, super om te horen! Je kunt de stukjes zeker invriezen, even goed inwikkelen in vershoud- en aluminiumfolie. Enjoy! Beantwoorden
Vandaag verjaardagtaart gemaakt met een familie vol lactose intolerantie en gluten allergieën, maar hij is erg in de smaak! voor herhaling vatbaar! fam. Scheewe Beantwoorden
Mooi zelfbedacht woord, ik zou zeggen pudingachtige structuur 😉 hij lijkt mij super lekker. Beantwoorden
Hallo, wat een leuk recept! Kan ik het recept ook verdubbelen en dan bakken of word hij dan niet gaar? Beantwoorden
Wil je de taart dan alsnog in dezelfde bakvorm maken, of in een grotere? Je zal de cake dan inderdaad langer moeten bakken om gaar te krijgen. Beantwoorden
Je kunt dit proberen met 50 gram appelmoes of een halve banaan per ei en wat extra bakpoeder. Ik heb dit zelf nog nooit getest. Beantwoorden