Cranberry cheesecake met meringue Met mijn oneindige voorliefde voor cheesecake recepten kon een echte kerst cheesecake niet uitblijven. Voor mij zijn cranberry’s onlosmakelijk met de kerstdagen verbonden en zo was deze waanzinnig lekkere cranberry cheesecake met Italiaanse meringue en gesuikerde cranberry’s geboren. Kerst cheesecake met cranberry’s Van oktober t/m januari zijn verse cranberry’s van Nederlandse grond verkrijgbaar en met name in de decembermaand zijn ze volop te koop in de supermarkten. Niet gek dus dat we deze lekkere friszure rode vruchtjes met kerst associëren. En vooral hét moment om ermee aan de bak te gaan! Voor de cranberry curd bovenop de cheesecake kun je overigens ook prima diepvries cranberry’s gebruiken, maar voor de gesuikerde cranberry’s liever niet. Tja, hoe smaakt zo’n kerst cheesecake dan eigenlijk? Beeld je het volgende eens in: een lichtkruidige, knapperige koekbodem gemaakt kaneelbiscuitjes, gecombineerd met een rijke roomkaasvulling, daar bovenop een laag friszoete cranberry curd daar met een feestelijke krans van Italiaanse meringue en knapperige gesuikerde cranberry’s. Dat is niet alleen ongelofelijk lekker, maar ook een pláátje om naar te kijken. Echt. Zo lekker. Have yourself a very cheesy Christmas! Cranberry cheesecake maken Deze cranberry cheesecake gaat je gegarandeerd heel veel oeeeh’s en aaah’s opleveren als je deze met kerst of een andere gelegenheid op tafel zet. En terecht, want laten we eerlijk zijn, je hebt ‘m niet in een half uur gemaakt. Het maken van een cheesecake is in de basis erg makkelijk. De bodem en de vulling heb je in 25 minuten gemaakt en in de oven geschoven. Maar voor deze toch best wel spectaculaire kerst cheesecake ga je aan de slag met nog een aantal basisrecepten: Cranberry curd. Dat is net zoiets als lemon curd, maar dan van cranberry’s gemaakt. Ontzettend lekker en vol van smaak, met een prachtige rode kleur. Italiaanse meringue. Een kookschuim dat gemaakt is met een hete suikersiroop, waardoor het veilig is om te eten zonder dat je het in de oven hoeft te ‘bakken’. Het wordt afgewerkt met een crème brûlée brandertje, waardoor het mooi goudbruin wordt geroosterd. Gesuikerde cranberry’s. Een onwijs leuke, lekkere en feestelijke toevoeging aan bijna elke taart, cake of dessert. En erg makkelijk om te maken, het kost je vooral veel (wacht)tijd. Lastig is het dus allemaal niet, maar het zijn wel de nodige onderdelen. De curd kun je overigens al heel goed langer van tevoren bereiden. De gesuikerde cranberry’s raad ik aan om max. 1 dag van tevoren te bereiden en de Italiaanse meringue liefst vlak voor het opbouwen en serveren van de cranberry cheesecake. Bang voor een scheur in je mooie cheesecake? Ik schreef een artikel over hoe je scheuren in je cheesecake kunt voorkomen. recept Cranberry cheesecake met meringue Een ongelofelijk lekker recept voor cranberry cheesecake, met cranberry curd, Italiaanse meringue en gesuikerde cranberry's. De enige, echte kerst cheesecake! Printen 120 minuten + opstijftijd 12 Ingrediënten Cheesecake (24 cm bakvorm) 1 pak kaneel biscuits (240 gram) 100 gram ongezouten roomboter 600 gram roomkaas 200 gram suiker 250 gram sour cream 1 tl vanille extract 3 eieren Cranberry cheesecake decoratie Cranberry curd Gesuikerde cranberry’s 1 partje citroen 60 gram eiwit 35 ml water 100 gram suiker Bereiding Cranberry cheesecake maken Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier. Maal de koekjes fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden) en doe het koekjespoeder in een kommetje. Herhaal tot je alle koekjes hebt fijngemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast. Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suiker tot een zacht en glad geheel. Voeg dan de sour cream en het vanille extract toe en meng goed. Zet de mixer weg en spatel n voor n de drie eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet. Giet het mengsel in de bakvorm. Zet de taart voor 65 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Zet de cheesecake wanneer hij op kamertemperatuur is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven. Soms ontstaat er een omhoogstaand randje tijdens het afkoelen van de cheesecake. Die snijd ik er vanaf zodat de cheesecake overal even hoog is. Cranberry cheesecake decoratie Terwijl de cheesecake afkoelt en opstijft, kun je de de cranberry curd volgens dit recept maken en de gesuikerde cranberry’s volgens dit recept. Dit kan trouwens ook prima een dag van tevoren. Liefst vlak voor het opbouwen en serveren van de cheesecake maak je de Italiaanse meringue. Zorg er bij het scheiden van de eieren voor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij en wrijf deze in met een partje citroen of met een in citroensap gedrenkt doekje. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de suiker in. Zet op laag vuur en hou een nat kwastje bij de hand waarmee je de gekristalliseerde suiker van de zijkant van de pan kunt wegvegen. Als de suikersiroop 121 graden heeft bereikt kun je het toevoegen aan het opgeklopte eiwitmengsel. Zet ondertussen de mixer op medium speed om de eiwitten stijf te kloppen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er in een dun straaltje aan toevoegen (terwijl je blijft mixen). Blijf mixen tot het schuim afgekoeld is naar 50 graden Celsius. Je schuim is nu klaar! Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt. Smeer een goede laag cranberry curd boven op de cheesecake. Zo dik als je wilt! Gebruik een spuitzak met een mooie kartelspuitmond en spuit de meringue in een kransvorm erop. Met een gasbrandertje kun je de meringue toefjes geleidelijk dichtschroeien en een mooie bruine kleur geven. Versier het midden van de taart met de gesuikerde cranberry’s en je kerst cheesecake is klaar! Cranberry cheesecake bewaren + tips Heb je nog wat meringue over? Gebruik dit dan om schuimpjes van te bakken! Bewaar de cranberry cheesecake (luchtdicht afgesloten) maximaal drie dagen in de koelkast. Invriezen kan ook, maar dan zonder toppings. Laat de cheesecake eerst volledig opstijven in de koelkast en verpakt stevig in vershoudfolie en hierna in een grote diepvrieszak, zodat deze echt luchtdicht verpakt is. Bewaar maximaal een maand in de vriezer en laat hierna ontdooien in de koelkast.