New York cheesecake (vegan cheesecake!) Een recept waar je gelukkig van kan worden: een VEGAN New York cheesecake. Een gebakken variant, het kan dus gewoon! Vegan new york cheesecake maken Aankomende vier weken staan in het teken van CHEESECAKE op Zoetrecepten. En we beginnen meteen met eentje waar alle vegans heel gelukkig van worden: een (gebakken) VEGAN New York cheesecake. Ok, in het begin van de week zijn jullie gezonde recepten van mij gewend, I know. Gezond is deze vegan New York cheesecake niet echt, maar bewust wel! Ik ben echt super enthousiast over dit recept, want ik heb nog niet eerder een vegan cheesecake gebakken. gebakken vegan cheesecake Regelmatig heb ik no-bake cheesecakes gemaakt, maar een vegan gebakken cheesecake is nieuw voor mij. Deze versie is met kokos, vanille en gestoofde rabarber en komt uit het boek VEGAN 100 waaruit ik vorige maand al een awesome matcha-munt-ijs recept met jullie deelde. Wil jij wel eens even loeren tussen alle cheesecake recepten die op Zoetrecepten staan? Dat kan! Gewoon even doorklikken via deze link. Ik kan me voorstellen hoe menig vegan een vreugdedansje doet bij het zien van een baked cheesecake recept. Zet je overigens wel schrap voor het recept, want je moet eerst zelf ‘roomkaas’ maken. Moeilijk is het allemaal niet, maar het vergt wel de nodige ingrediënten, geduld en tijd. Maar dan heb je ook wat! BOEK RECENSIE: VEGAN 100 – GAZ OAKLEY Dit is nog eens een awesome vegan kookboek. Echt een totaalplaatje. Je vindt er alle recepten in die je je als veganist kunt wensen of die je aan niet-veganisten wilt voorschotelen als ze op bezoek komen. Denk aan: chili dogs, macaroni met ‘kaas’ en kokosbacon, aardappel-prei kroketjes, caesar salad, seitan wellington, new york vegan cheesecake en dus ook deze toffe matcha-munt ijsjes. Maar dat niet alleen. Het boek begint bij een aantal basisrecepten waarvan iedereen denkt dat deze niet meer ‘bestaan’ voor vegans: melk, boter, roomkaas, crème fraiche, barbecuesaus, bladerdeeg, ei-vervanger etc.! En dat allemaal in een heel tof jasje. De fotografie is PRACHTIG en origineel. Ik kan er naar blijven kijken! Wel bevatten veel van deze vegan recepten een wat langer ingrediëntenlijstje of vereisen ze het maken van één of meerdere van bovenstaande basisrecepten waardoor je langer dan gemiddeld in de keuken zal staan. Maar je moet er wat voor over hebben om gruwelijk lekkere vegan recepten te kunnen maken. Mijn conclusie: Vegan 100 is een boek vol originele veganistische recepten waar je een veganist die van koken houdt heel gelukkig mee maakt! Je koopt ‘m voor maar 17,99 op Bol.com via deze link! Auteur: Gaz Oakley | Uitgever: Good Cook|januari 2018 | Hardcover | 224 pagina’s Deze review is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Good Cook. recept New York cheesecake (vegan cheesecake!) Een recept waar je gelukkig van kan worden: een VEGAN New York cheesecake. Een gebakken variant, het kan dus gewoon!… Printen 120 minuten + baktijd 12 Ingrediënten “ROOMKAAS” VULLING 175 gram ongebrande cashewnoten 180 ml cashewmelk 3 el edelgistvlokken 1,5 el citroensap een snufje zeezout en witte peper 1/3 tl uiengranulaat (online te bestellen) BODEM 300 gram Lotus koffiekoekjes 160 gram vegan margarine, stevig 3 el kokosolie, gesmolten VULLING 65 gram amandelmeel 360 gram roomkaas (zie hierboven) 1 blik 400 ml kokosmelk 200 gram kristalsuiker 5 el bloem 3 el mazena 2 tl vanille-extract GESTOOFDE RABARBER 4 stengels rabarber, in stukjes 1 bio sinaasappel, sap en geraspte schil 120 ml water 4 el agavesiroop Bereiding VOORBEREIDING ROOMKAAS. Week eerst de cashewnoten: leg ze in een hittebestendig bakje en schenk er kokend water over. Laat ongeveer 20 minuten weken terwijl je de rest van de ingrediënten afweegt. Giet de cashewnoten af en voeg toe aan een krachtige blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng 15 seconden. Je moet waarschijnlijk de zijkanten schoon schrapen. Roer even door en meng tot de roomkaas glad is. Hoe zachter deze kaas is, hoe beter. Voeg indien nodig dus nog wat melk toe. Schep de roomkaas in een afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast. BEREIDING. Verwarm de oven voor tot 170 C. Vet een cakevorm met een losse bodem van 22 of 24 cm licht in. BODEM. Maal de Koffieleutjes in een blender tot fijne kruimels. Voeg terwijl de blender draait de boter en de kokosolie toe. Voeg de kruimels toe aan de ingevette cakevorm, verdeel met een lepel over de bodem en de zijkanten van de cakevorm en druk goed aan. Zet de bakvorm tot gebruik in de koelkast. Was de blender af. VULLING. Voeg het amandelmeel met de roomkaas en de kokosmelk toe aan de blender en pureer heel glad. Voeg de kristalsuiker, de bloem en de maïzena toe en meng alleskort door elkaar. Voeg tot slot het vanille-extract naar smaak toe en laat de blender een paar keer kort pulseren. Haal de bodem uit de koelkast, schenk de vulling erin en strijk de bovenkant glad. Vul een diepe braadslede voor 2,5 cm met warm water en zet de cakevorm erin. NB. Als je een cakevorm gebruikt die niet afgesloten is, moet je de bodem van de cakevorm in aluminiumfolie wikkelen, zodat er geen water bij de cake kan komen. Zet de braadslede midden in de oven en bak 1 uur. Haal de braadslede uit de oven, laat 1 uur afkoelen en haal de cakevorm uit de braadslede. Maak de onderkant van de vorm droog en laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. RABARBER. Verhit de gehakte rabarber met de rest van de ingrediënten in een pan en laat8 tot 10 minuten op laag vuur zachtjes koken, tot de rabarber gaar is. Haal de gekoelde cheesecake voorzichtig uit de cakevorm. Snijd de cheesecake met een warm mes in punten en serveer met de warme gestoofde rabarber. Garneer met verse munt.