Ga naar de inhoud
Chocolade cheesecake met speculaasjes
Cheesecake 29 november 2015

Chocolade cheesecake met speculaasjes

Chocolade cheesecake met speculaasjes

Begint de cadeau-, dicht- of surprisedrang bij jou ook al te kriebelen? Bij mij wel, ik moet nog flink aan de slag! Om de één of andere reden komt het maken van de surprise en/of gedicht altijd op de laatste week aan. Ondertussen zit mijn hoofd vol met lekkere zoete ideeën. Dus ging ik aan de slag met deze chocolade cheesecake met speculaasjes!

Wie zoet is krijgt lekkers..

Chocolade cheesecake met speculaas

 

Ik wilde al lange tijd aan de slag met een chocolade cheesecake en de combi met Sinterklaas en speculaasjes leek me perfect. Cheesecake is altijd een goed idee! Mijn eerste experiment pakte meteen top uit: een knapperige bodem van speculaasjes, een romige chocolade roomkaasvulling en een zachte chocolade ganache topping om het af te maken. Ik gebruikte nog wat extra chocolade om leuke chocolade krulletjes op de taart te maken, maar dat is zeker geen must.

Chocolade cheesecake met speculaas

 

Al die roomkaas en chocolade maakt de taart verslavend lekker, maar ook behoorlijk machtig. De taart is een stuk steviger dan de gemiddelde cheesecake. Neem dus geen voorbeeld aan de punten die ik op de foto’s gesneden heb, maar snijd smalle puntjes. Zo kun je makkelijk 16 – 18 mensen blij maken met een puntje chocolade cheesecake!

Chocolade cheesecake met speculaas

Weet jij nog niet wat je gaat maken voor het heerlijk avondje? Check dan eens deze fijne Sinterklaasinspiratie!

Chocolade cheesecake met speculaasjes

recept
Chocolade cheesecake met speculaasjes

Begint de cadeau-, dicht- of surprisedrang bij jou ook al te kriebelen? Bij mij wel, ik moet nog flink aan de slag!…

60 minuten
16

Ingrediënten

  • 400 gram speculaasjes
  • 100 gram boter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 250 milliliter sour cream
  • 3 eetlepels cacao
  • 3 eieren
  • 400 gram chocolade
  • 350 milliliter slagroom
  • 1 zakje vanille suiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakvorm van 24 of 26 cm met bakpapier.
  2. Maal 350 gram speculaasjes fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe er steeds ongeveer 6 in en schud met de blender tijdens het malen. Wel goed vasthouden 😉 . Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel. Zet de bakvorm voor 5 minuten in de voorverwarmde oven en laat hierna afkoelen.
  3. Zet een steelpannetje op het vuur met een laagje water en hang hier een vuurvast bakje boven zonder dat deze het water raakt. Smelt nu 200 gram chocolade au bain-marie en zet even opzij.
  4. Neem ondertussen een beslagkom en mix hier voor een paar minuten de monchou samen met de suiker in, tot zij zacht en glad is. Voeg dan de sour cream toe en mix goed door. Als de chocolade voldoende afgekoeld is (maar nog wel vloeibaar), kun je deze er samen met de eetlepels cacao er ook doorheen mixen. Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen met een spatel. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
  5. Giet het geheel nu in de bakvorm en zet voor 60 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven uit en op een kleine kier (bijvoorbeeld met een houten spatel ertussen) en laat hem op deze manier een uur rustig afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje, anders heb je de kans dat de cheesecake scheurt.
  6. Maak ondertussen de chocolade ganache: verwarm 200 milliliter slagroom in een steelpannetje tot ze goed heet is. Zet dan het vuur uit en voeg 200 gram fijngehakte pure chocolade toe en roer dit goed door zodat de chocolade smelt. Giet de chocolade ganache als de cheesecake voldoende is afgekoeld gelijkmatig over de bovenkant van de taart. Let op dat de taart nog wel in de bakvorm zit. Zet nu voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
  7. Bij het serveren: klop de 125 milliliter slagroom stijf met de vanillesuiker. Breek de overige speculaasjes in stukjes. Schaaf eventueel wat pure chocolade over de bovenkant van de taart. Dit hoeft niet. Spuit een toefje slagroom op elk puntje taart en steek in elke toef een stukje speculaas. Let goed op dat je kleine puntjes snijdt, want de taart is supermachtig.
  8. Enjoy!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Chocolade cheesecake met speculaasjes" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

22 berichten over “Chocolade cheesecake met speculaasjes

  1. mmm dit ziet er heerlijk uit!!
    speculaas met chocolade lijkt me een heerlijke combinatie.

    bedankt weer voor het heerlijke recept!

  2. Hey,
    ziet er superlekker uit!
    Wil ik zeker gaan proberen, heb de gevulde speculaas geprobeerd, beetje aangebrand maar alsnog lekker ;-)! Heb je site pas vorige week ontdekt, maar ben nu al helemaal fan van jouw recepten!
    Ik denk dat ik er nog heel veel ga uitproberen!

  3. De cheesecake staat hier nu in de oven. Mmmmmm….😋 Met de overgebleven pepernoten van de Sinterklaastijd een bodem gemaakt. Heel benieuwd! Morgen kunnen we proeven…. Wachten duurt dan lang…😁

  4. Help!
    Ik heb de cheesecake in de oven en zie nu dat ik de vanille suiker had moeten gebruiken voor de slagroomtoefjes. Ik heb het in het beslag van de scheesecake gedaan😱

    Is dat erg??

  5. Hoi hoi ^^

    Ten eerste topsite!

    Nu mijn vraag hoe zorg je dat hij zo mooi strak word bij de rand? Want de ganache zit ook perfect!?

    Wat voor vorm of trucje gebruik je?

    1. Sorry ik heb je berichtje eerder gemist! Maar geen trucje, gewoon even losmaken met een mesje voor je te bakvorm openmaakt. Ik ken wel een trucje (gebruik het alleen nooit haha): de zijkanten van de bakvorm bekleden met bakpapier. Dan komt de cheesecake er ook mooi strak uit!

      En thanks voor je lieve compliment!

  6. Deze taart heb ik vorig weekend gemaakt en oh boy wat was die lekker.
    Ik heb pure chocolade gebruikt, maar kan het ook met melk chocolade?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *