Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus Regelmatig krijg ik de vraag waar mijn eindeloze receptinspiratie vandaan komt. Die prikkels krijg ik eigenlijk continu; als ik uit eten ga, door Pinterest scroll of als ik een aantal kookboeken of magazines heb doorgebladerd. The real magic gebeurt meestal in bed. Dat klinkt spannend, maar komt er op neer dat ik elke nacht mijn plotselinge ideeën op één van de vele lijstjes die door ons huis heen slingeren krabbel. Daarna kan ik rustig slapen. Maar met dit recept ging het anders! Een collega liet me een foto zien van een hemels toetje. Ik zou het omschrijven als een zachte chocolade truffeltaart met salted caramelsaus. Dat leek me fantastisch, dus ik probeerde het na te maken, mét salted caramelsaus en mét bastognekoeken. En ja: dit is de hemel. Echt niet zo moeilijk om te maken en superlekker als verjaardagstaart of als toetje. Snijd wel dunne stukjes, want ze is een machtige tante. recept Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus Regelmatig krijg ik de vraag waar mijn eindeloze receptinspiratie vandaan komt. Die prikkels krijg ik eigenlijk continu; als ik uit eten… Printen 45 minuten 16 Ingrediënten 260 gram bastognekoeken (1 pak) 200 gram ongezouten boter 350 gram (extra) pure chocolade 3 eetlepels poedersuiker 250 milliliter slagroom Salted caramelsaus Bereiding Bekleed een bakvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Maal alle bastognekoeken fijn, bijvoorbeeld in de keukenmachine. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Als de boter gesmolten is, voeg je de fijne bastognekoekkruimels toe en roer goed door elkaar. Stort de kruimels in de bakvorm en druk gelijkmatig aan met een lepel. Zet de vorm dan in de koelkast terwijl je de truffelvulling gaat maken. Smelt de resterende 100 gram boter met de chocolade au baîn-marie. Roer goed en laat het even afkoelen. Het moet wel vloeibaar blijven. Klop ondertussen de slagroom stijf met de poedersuiker. Wanneer het chocolademengsel een beetje is afgekoeld kun je de opgeklopte slagroom hier doorheen spatelen. Doe dit rustig zodat het geheel luchtig blijft. Verdeel het chocoladeroommengsel nu over de afgekoelde bastognekoekbodem. Tik een aantal keer met de bakvorm op het aanrecht zodat de luchtbubbels verdwijnen. Laat nu een minstens 4 uur tot een nacht opstijven in de koelkast. Terwijl de taart opstijft kun je volgens dit recept de salted caramelsaus bereiden. Haal de taart zeker een uur voor het serveren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kan komen. Maak de zijkanten voorzichtig los met een warm mes (even onder de warme kraan houden en dan droog maken). Snijd haar ook op deze manier, maar let op dat je mes niet té warm is, dan smelt je truffeltaartje weg. Giet over elke punt wat salted caramelsaus. Als je caramelsaus teveel is opgesteven voor het serveren, kun je ‘m weer vloeibaar maken door haar even in de magnetron te zetten. ENJOY ZOETJES! Maar dat gaat zeker goedkomen met dit hemelse taartje. Heb jij deze chocolade truffeltaart met salted caramelsaus gemaakt? Let me know en laat een berichtje achter onder dit artikel of deel een foto via Instagram, Facebook of Snapchat van jouw prachtbaksel!
Hallo Mariette, Gisteren heeft de hele familie gesmuld van deze taart! En die salted caramel…….hemels! Ik had ook de sloffen bodem met spijs , banketbakkersroom met mascarpone en rode vruchten gemaakt , ze vonden hem banketbakkerswaardig ! Bedankt voor je leuke recepten, morgen voor mijn werk nog een taart maken , keuze genoeg. Vr.groet Helga Beantwoorden
Mariette, Vraagje, waarom heet het een chocolade truffeltaart terwijl er geen truffel in voorkomt. Of heb ik iets niet goed gelezen!:) Daarin tegen ga ik hem morgen maken want lekker is die vast en zeker:) Beantwoorden
Hi Ralph, chocolade truffels worden gemaakt van een mengsel van chocolade en slagroom. De vulling van de taart is dus vergelijkbaar met een chocolade truffel. Eén enorme truffel eigenlijk 😉 Beantwoorden
Hoi! Als je de taart laat opstijven in de koelkast, dek je haar dan af? Ik vroeg me dit ook af toen ik je lemon cheesecake maakte. Die overigens niet normaal lekker is! Groetjes! Beantwoorden
Hi! Ik dek ze dan inderdaad af met aluminiumfolie, dan weet ik zeker dat er geen geurtjes van ander voedsel in de koelkast in kan trekken. Beantwoorden
Hoi, Heb gister de truffeltaart gemaakt en laten opstijven in de koelkast. Is het normaal dat de taart hard is? Hoop gauw op een reactie. De caramel is btw verrukkelijk Beantwoorden
Hi Sal, bij mij werd de taart niet héél hard. Heb je niet toevallig meer chocolade gebruikt? Met zo een raar is het aan te raden om hem een uurtje voor serveren uit de koeling te halen, kan ‘ie weer even op kamertemperatuur komen 🙂 Beantwoorden
Hoi, Ik heb gister de truffeltaart gemaakt en laten opstijven in de koelkast. Is het normaal dat de taart hard is? Hoop gauw op een reactie De caramel is btw verrukkelijk. Gr Beantwoorden
Hi Sal, ik heb je reactie over het hoofd gezien, sorry! Ik haal de taart zeker een half uur voor serveren uit de koelkast zodat ze weer op kamertemperatuur kan komen. Maar ze zou niet heel hard moeten zijn geworden, alleen als er teveel chocola is toegevoegd 🙂 Beantwoorden
Tè lekker!!! 😀 Wel kleine stukjes inderdaad want het is een machtig stukje gebak maar oh wat lekker en dan die salted caramel erbij….. calorie-bom…. 😉 Beantwoorden
Hey Mariette, Ik maak vaak taarten van je website.. echt super lekker en een makkelijke beschrijving.. heel simpel. Afgelopen week deze taart gemaakt en een klein puntje als toetje geserveerd met een bolletje vanille ijs, en wat schijfjes aardbei.. en natuurlijk die heerlijk zelfgemaakte salted caramelsaus erover heen!! HEERLIJK!!! De reacties waren lovend!! Dankjewel voor je lekkere recepten en ga zo door! Greetzz.. Beantwoorden