Chocolade M&M's laagjestaart Er is weer een nichtje jarig geweest, dus ik heb een nieuwe epic verjaardagstaart voor jullie in petto: de chocolade M&M’s laagjestaart! Waar mijn vorige epic verjaardagstaarten redelijk tot in perfectie eindigden, ging het er met dit taartje anders aan toe. Dat lag een beetje aan mij en een beetje aan meneer chocopasta. We waren nog niet zo goed op elkaar ingespeeld. Chocopasta? Ja, want mijn nichtje Sofie houdt niet van botercrème (ook niet van chocolade botercrème), maar ze wilde wél heel graag een M&M’s taart. Ik bedacht een drie lagen hoge chocolade laagjestaart, die ik zou stucen met Nutella en aan de buitenkant helemaal vol zou plakken met M&M’s. Bovenop zouden een aantal toeven Nutella komen, waar ik de chocolate M&M’s koekjes, die ik afgelopen week met jullie deelde, in zou steken. Whoehoe! Sounds like a plan! Na het bakken van koekjes en de chocoladecakes kwam ik op zondagochtend tot de ontdekking dat ik geen taart dowels meer in huis had. Oh-ooh. Ik waagde de gok om de taart zonder de dowels op te bouwen, maar meneer chocopasta was het er niet mee eens en werd lekker zacht tijdens de autorit naar Amersfoort. Stuk voor stuk dropen de M&M’s naar beneden en de lagen begonnen te glijden. Big OH-OOH! Kalmpjes (not) tufte de taartexpress (wij dus) door naar Amersfoort, terwijl de lagen lekker verder gleden. I was crying on the inside. Gelukkig was mijn nichtje alsnog mega blij met haar schots en scheve M&M’s taart. Onderstaand wat foto’s zodat jullie ook mee kunnen genieten, want ja, ook bij mij gaat echt wel eens wat mis! 😉 Wil je dit al mijn bakprojecten achter de schermen mee volgen? Volg me dan op Snapchat! Gebruikersnaam: zoetrecepten. Nu wil je natuurlijk weten: hoe kan JIJ dit voorkomen zodat je niet met pijn in je hart je prachtige taart in elkaar ziet storten? Dat is gelukkig vrij easy: 1. Bewaar de taart op een koele plek en ga er eigenlijk liever niet een uur mee in de auto zitten. Daar zijn dit taartje en de zwaartekracht van de M&M’s niet voor gemaakt. 2. Gebruik taart dowels. Ik herhaal: gebruik taart dowels. Met deze epic fail bewijs ik maar weer eens hoe belangrijk taart dowels zijn bij het bouwen van een laagjestaart. Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb: taart dowels zijn van die plastic sticks die je verticaal in je taart steekt en hier je lagen op drukt. Ze zorgen ervoor dat je taartlagen niet kunnen gaan schuiven als de vulling zacht wordt of wanneer de taart een bumpy ride moet overleven. Een gelukje: ik had thuis al een foto gemaakt: Durf jij het aan? recept Chocolade M&M's laagjestaart Er is weer een nichtje jarig geweest, dus ik heb een nieuwe epic verjaardagstaart voor jullie in petto: de chocolade… Printen 120 minuten 25 Ingrediënten 6-10 M&M’s koekjes 200 gram ongezouten boter 250 gram pure chocolade 400 milliliter kokend water 60 gram cacaopoeder 300 milliliter karnemelk 500 gram bloem theelepel vanille extract 3 theelepels baking soda 1 theelepel zout 6 eieren 500 gram lichtbruine basterdsuiker 2 potten chocopasta Bereiding Bereid de chocolade M&M’s koekjes voor volgens dit recept. Je hebt er maar een stuk of 8 nodig, maar de rest komt ook heus wel op :). Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht oven). Smelt de chocolade met de boter au bain-marie en laat het hierna even afkoelen. Vet ondertussen drie taartvormen in van 20 cm doorsnee en bekleed met bakpapier. Neem 3 kommen. Mix in één kom het kokende water en het cacaopoeder goed door elkaar en roer vervolgens de karnemelk erdoor. Zet opzij. Zeef in een andere kom de bloem, baking soda en het zout; zet opzij. Mix de eieren in de derde kom op hoge snelheid voor ongeveer 3 minuten en voeg vervolgens de suiker en het vanille extract toe. Verlaag de snelheid van je mixer en voeg dan het gemolten chocolademengsel toe. Als dit goed is opgenomen kun je 1/3 deel van het bloemmengsel en de helft van het cacaomengsel toevoegen, waarna je het kort mixt. Herhaal tot alles in het beslag zit en let op dat je maar kort mixt tot alles gemengd is. Verdeel het beslag nu gelijkwaardig over de drie vormen en bak ze één voor één af in ongeveer 35 – 40 minuten. Test met een caketester of de cakes gaar zijn van binnen. Laat de cakes even afkoelen in de vorm en stort vervolgens op de kop op het taartrooster. Laat volledig afkoelen. Zet een bord of plateau klaar waar je de taart op wilt maken en smeer hier een lik chocopasta op. Leg hier de onderste plak cake op. Smeer een gelijkmatige laag chocopasta van ongeveer 0,5 cm op de cakelaag en leg hier de volgende plak cake op. Mijn truc is dat ik de meest rechte, platte kant (vaak de onderkant) van de cake naar boven toe leg. Als je chocopasta te zacht is geworden, kun je de taart beter steeds even in de koelkast zetten tussendoor. Smeer ook op de tweede cakelaag weer een gelijkmatige laag chocopasta van ongeveer 0,5 cm op. Steek vervolgens drie taart dowels in de taart (dat zijn van die dunne stokjes, die ervoor zorgen dat je taart niet kan gaan schuiven); let erop dat de dowels niet hoger zijn dan je taart en plaats de laatste cakelaag hierop. Smeer nu de hele taart goed in met de chocopasta en gebruik een taart schraper om dit mooi strak te maken aan de buitenkant. Ik gebruik een handig draaiplateau waardoor je de schraper enkel in een goede hoek tegen de taart aan hoeft te zetten en je rustig aan het plateau draait, terwijl je taart prachtig strak wordt. Zet de taart nu voor minstens één, maximaal twee uur in de koelkast. Nu begint het echte werk pas: plak de taart vol met M&M’s! De chocopasta heeft de neiging om vrij snel zacht te worden, dus zodra je merkt dat de chocopasta alweer te warm is geworden, zet je de taart weer terug in de koelkast. Klaar? Vul dan een spuitzak met wat chocopasta en zet een gladde spuitmond op de spuitzak. Spuit 6 – 10 toeven op de taart en steek in elke toef een koekje. Tadaaaaa, klaar is je epic chocolade M&M’s laagjestaart! Bewaar op een koele plek. GENIET ZOETJES! Heb jij deze epic chocolade M&M’s verjaadags-laagjestaart gemaakt? Laat het dan weten onder dit artikel of deel een foto via Facebook of Instagram. Vind ik lief!
Ik gebruik ook nooit taart dowels en vrees in de zomer ook altijd voor een scheve taart 😛 maar deze ziet er scheefgezakt eigenlijk wel leuk uit 😉 Beantwoorden
Haha thanks, dat is lief! Bij mij is het met botercrème ook nog niet eerder misgegaan.. Je bent gewaarschuwd als je met chocopasta aan de haal gaat haha 😉 Beantwoorden
Achja, de smaak blijft gelukkig hetzelfde! Wel een geluk bij een ongeluk dat je die foto al gemaakt had. Zag er heel mooi uit! Beantwoorden
Bij bovenstaand cakerecept heb je twee keer de hoeveelheid van deze botercrème nodig: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecept-de-lekkerste-chocolade-botercreme/ Beantwoorden
Ha, ik ga deze taart morgen maken. Lees ik nu in de beschrijving vanille aroma… hoeveel?? Beantwoorden
Wanneer je de taart maakt met de (goddelijke :D) chocolade botercreme, zijn de dowels dan nog nodig? Beantwoorden
Dat is een super stevige botercrème, dus dan zou het niet nodig moeten zijn inderdaad. Wel goed op laten stijven in de koelkast 😉 Beantwoorden