Gevulde speculaas Op de valreep nog een lekker, simpel en klassiek Sinterklaas recept: gevulde speculaas! De leukste reactie kreeg ik van mijn middelste zus, toen ik deze speculaas meenam naar ons heerlijk avondje. ‘Huh, heb je dit zelf gemaakt? Het smaak zo echt! Ik had nooit bedacht om dit zelf te maken’. Ook nog eens heel makkelijk en de perfecte truc om je huis lekker te laten geuren. Hello Sinterklaasmood! Pak je Sint gedicht of surprise er maar bij, terwijl deze fijne speculaas gaar bakt in de oven. Ik maakte deze gevulde speculaas voor de foto in een rechthoekige bakvorm, maar je kunt natuurlijk ook een ronde vorm gebruiken! Experimenteer lekker met de hoeveelheid amandelspijs en doe er zoveel tussen als jij lekker vindt. Een special twist geven aan deze gevulde speculaas? Maak dan je eigen speculaaskruiden! Of probeer dit recept eens uit met witte speculaaskruiden. Fijne pakjesavond! recept Gevulde speculaas Op de valreep nog een lekker, simpel en klassiek Sinterklaas recept: gevulde speculaas! De leukste reactie kreeg ik van mijn… Printen Ingrediënten 200 gram zelfrijzend bakmeel 100 gram donkerbruine basterdsuiker 2 eetlepels speculaaskruiden Flinke snuf zout 100 gram koude (room)boter 60 mililiter melk 375 gram amandelspijs 1 losgeklopt ei (S) Overig Halve amandelen om mee te versieren Een half losgeklopt ei Twee eetlepels melk bakvorm van ongeveer 20 bij 30 cm Bereiding Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom en roer door dit door elkaar. Snijd de boter in blokjes en voeg dit samen met de 60 mililiter melk bij het meelmengsel. Kneed het deeg tot een mooie bal en rol het daarna in vershoudfolie. Zet het nu een uur in de koelkast. Haal de spijs uit het pakje en kneed er een half (losgeklopt) ei doorheen, zo wordt het spijs wat smeuïger en blijft het ook langer zo. Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Het ene deel iets groter (voor op de bodem) dan het andere. Rol er grote dunne lappen van met de deegroller en bekleed de bodem met de grootste plak. Verdeel de spijs over de bodem en plaats hier de andere lap deeg over en smeer de randjes dicht. Dit smeren gaat makkelijker wanneer je je vingers vochtig maakt met een beetje melk of water. Versier het nu met de halve amandelen. Meng de twee eetlepels melk en het halve losgeklopte ei met elkaar en besmeer de speculaaskoek hiermee. Zet de gevulde speculaas nu 35 á 40 minuten in de oven.
Ik heb half zeeuwse bloem en half rijstmeel & bakpoeder gebruikt werd ie super knapperig van en ik heb tussen de appeltjes stukjes noga,zoute caramel fudge,chocolade en sinaasappelsliertjes gedaan oke niet gezond maar wel appelgebak 2.0 en oja ipv havermout heb ik grove gemengde vlokken gebruikt echt toprecept ga nog vaker maken met andere vullingen. Beantwoorden
Oh hou op zeg, wat een heerlijke variatie heb je gemaakt zo te horen! Ik hoor je andere uitprobeersels ook graag 🙂 Beantwoorden