Gezonde ontbijtkoek (volkoren) Een gezonde ontbijtkoek maken is hartstikke makkelijk met dit recept. En ja, gezond, omdat het een recept is voor een volkoren ontbijtkoek met minder suiker en vet. Daarnaast ook nog eens lactosevrij en vooral: heel erg lekker. Gezonde ontbijtkoek maken Ik koop nooit ontbijtkoek in de supermarkt. Het voelt gezond, maar zit meestal boordevol suiker en vet. Vijf suikerklontjes per 100 gram is geen uitzondering. Dat kan gelukkig anders. Inmiddels alweer jaren geleden was het mijn doel om een gezonde ontbijtkoek te maken met zo min mogelijk suiker en vet. Doordat ik de geraffineerde suikers vervang door natuurlijke zoetmiddelen zoals dadels en appelstroop en geen roomboter of olie toevoeg is het resultaat een vetvrije en suikervrije ontbijtkoek geworden. Doel ruimschoots behaald! Daarnaast gebruikte ik amandelmelk waardoor de ontbijtkoek ook lactosevrij is, score. Je vindt dit recept ook terug in mijn bewuste bakboek PUUR ZOET, waarmee ik op diverse markten heb gestaan. Daar deelde ik deze ontbijtkoek vaak uit, echt een succes, want iedereen vindt ‘m lekker. Wanneer is een ontbijtkoek volkoren? Koek, brood of gebak mag pas ‘volkoren’ genoemd worden als het voor de volle 100% met volkorenmeel gemaakt is. Er mogen geen andere soorten meel of bloem in verwerkt worden. En dat is precies hoe ik dit recept heb gemaakt, voor een volkoren ontbijtkoek! Bakken met volkorenmeel Volkorenmeel is meel dat wordt gemaakt door de volledige graankorrel te malen, inclusief de zemelen, kiemen en de kern van de graan. Dit in tegenstelling tot bloem, dat alleen bestaat uit de kern van de graan. Volkorenmeel bevat dus alle voedingsstoffen die van nature in graan aanwezig zijn, zoals voedingsvezels, vitaminen, mineralen en eiwitten – en dat maakt het zoveel gezonder. Het eten van meer vezels is goed voor je spijsvertering en daarnaast verzadigd het langer. Vezelrijk meel kan op die manier bijdragen aan een gezonder voedingspatroon. Volkoren recepten Deze gezonde ontbijtkoek is niet het enige volkoren recept op Zoetrecepten. Uiteraard vind je voldoende lekkere recepten met volkorenmeel in mijn bewuste bakboek PUUR ZOET, maar ik tip je ook graag een paar aanraders hier online: Volkoren crackers Havermout ontbijttaart Volkoren wafels Volkoren pancakes met cacaopoeder Volkoren ontbijtkoek maken Om een volkoren ontbijtkoek te maken heb je simpelweg volkorenmeel nodig. Ik gebruik hiervoor meestal volkoren tarwemeel, dat is tegenwoordig volop verkrijgbaar in de meeste supermarkten en is over het algemeen niet veel duurder dan bloem. Gezonde ontbijtkoek bakken Als je een (nog) meer smeuïge versie van deze gezonde ontbijtkoek wil maken, dan kun je een deel van de hoeveelheid volkorenmeel vervangen door amandelmeel. Ook helpt het om de ontbijtkoek na het bakken, wanneer deze nog lauwwarm is, al te verpakken. recept Gezonde ontbijtkoek (volkoren) Een snel en makkelijk recept voor een gezonde ontbijtkoek met zo min mogelijk suiker en vet. Een lekkere en volkoren ontbijtkoek! Printen 30 minuten 12 Ingrediënten 200 gram dadels 4 eetlepels appelstroop, zonder toegevoegde suiker 250 ml (amandel)melk 300 gram volkorenmeel 2 theelepels speculaaskruiden 1 eetlepel kaneel 2 theelepels bakpoeder Handje gemengde noten Bereiding Gezonde ontbijtkoek maken Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop en de amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij. Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar, samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm. Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van je ontbijtkoekbeslag en strooi er eventueel nog wat havervlokken tussen. Gezonde ontbijtkoek bakken Zet de volkoren ontbijtkoek voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is. Wikkel de cake als hij lauwwarm is in vershoudfolie, dan blijft hij extra smeuïg. BAKTIPS GEZONDE ONTBIJTKOEK Voor een nóg meer smeuïge ontbijtkoek kun je het volkoren meel deels, of helemaal, vervangen door amandelmeel. Wil je deze volkoren ontbijtkoek glutenvrij maken? Volg dan dit recept. GEZONDE ONTBIJTKOEK BEWAREN Verpak je ontbijtkoek luchtdicht en bewaar max. 5 dagen buiten de koelkast of 3 maanden in de vriezer.
Net gemaakt! Het huis ruikt heerlijk en wát een lekker en makkelijk recept. Ga ik zeker vaker maken 🙂 Beantwoorden
Hij is heeeeeerlijk! Wow! Ik ga er nu een als cadeautje maken. Ik maakte hem met 50 gr Brinta ter vervanging van 50 gr bloem, ook lekker. Beantwoorden
Gister de ontbijtkoek gemaakt. Nou zonder overdrijven ontzettend lekker! Ik heb 50 gram amandelmeel gedaan en 250 gram volkorenmeel en wel appelstroop de gewone versie omdat ik dat nog had staan. Maar deze ontbijtkoek lijkt gewoon op een kruidcake maar dan gezond. Er liggen weer lekker 8 plakjes in de vriezer, naast de chocolade bananenbrood;-) Beantwoorden
Ik zou het recept graag willen maken? Hoe kan het glutenvrij maken? Kan ik het volkorenmeel vervangen door boekweitmeel of moet ik gewoon glutenvrije meel kopen? Beantwoorden
Hi Monique, je zou het inderdaad kunnen vervangen voor boekweitmeel, of deels boekweit en deels amandelmeel! Beantwoorden
Het is een super lekker recept!! Het is snel om te maken en super lekker. Ik heb de ontbijtkoek 35 minuten gebakken toen was de ontbijtkoek al gaar. In het midden is het nog een beetje zacht HEERLIJK!!! Echt een aanrader Beantwoorden
Vraag? Ik woon in het buitenland en de meeste ingrediënten zijn hier wel aanwezig en of andere heb ik meegenomen uit NL zoals speculaaskruiden. Maar waar zou ik appelstroop mee kunnen vervangen? Ik ben al een tijdje op zoek hiernaar. Ik hoor het graag. Groeten uit Kenia Beantwoorden
Oei, dat is een moeilijke vraag. Zeker als je op zoek bent naar een gezonder alternatief. Anders kun je natuurlijk de meeste stroopsoorten gebruiken. Of is daar niks á la donkere agavesiroop, ahornsiroop of stroop te vinden? Beantwoorden
Dit is echt een top recept! Ik maak hem zelf zeker 2 a 3 keer per maand en hij is hier in huis altijd zo op. Hij is zoveel lekkerder dan een ontbijtkoek uit de winkel én een stuk gezonder! Beantwoorden
Hoi, ziet er heerlijk uit! Ik wil het wel proberen. Nu woon ik in het verre buitenland, en zijn mijn speculaaskruiden zo goed als op. Welke mix gebruik jij? Maak je het zelf? Er zijn verschillende recepten en combinaties in omloop om het zelf te maken, maar ik weet niet welke de lekkerste is… Beantwoorden
Ik gebruik altijd zelfgemaakte! Mijn mixje vind je hier: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/zo-maak-je-zelf-speculaaskruiden/ Succes! 😀 Beantwoorden
Eindelijk een recept voor ontbijtkoek dat écht naar ontbijtkoek smaakt! Ipv volkorenmeel heb ik speltbloem gebruikt, omdat ik het in huis had en dat werkte ook prima. De volgende dag is de ontbijtkoek zelfs nóg lekkerder vind ik! Zelfs m’n man vond ‘m lekker. Deze ga ik vaker maken 🙂 Beantwoorden
Deze ontbijtkoek is zo vreselijk lekker. Ik heb hem nu al een keer of acht gemaakt. Daar hebben mijn huisgenoten trouwens weinig van gemerkt, want de meeste heb ik zelf opgepeuzeld. Ik vrees steeds per twee plakjes in, zodat ik later nog wat heb. Ook heerlijk om mee te nemen (naar het werk bijvoorbeeld, als we dat straks weer mogen 😉). Beantwoorden
Gemaakt en hij was heeerlijk. Leek inderdaad net kruidcake. Al doe ik em de volgende keer wel langer en op hogere temperatuur want hij was nu nog bijna rauw. Valt als een blok op je maag.160 graden is best laag toch? Magoed dat is allemaal makkelijk te veranderen. Het recept is top! Beantwoorden
Hallo enthousiaste mensen … Kan ik hem met pitloze dadels uit een zakje van bv de Lidl maken of moeten ze vers zijn? Alvast heel erg bedankt voor een antwoord Gr Natasja Beantwoorden
Poeh …wat is dat lekker zeg!!!!! En super makkelijk!!! Mijn dochter van 10 is er ook gek van! Super tussendoortje voor school! Beantwoorden
Mijn ontbijtkoek was een vaste homp. Allesbehalve luchtig. Had ik het moeten mixen? Zonde van het werk. Niet echt lekker. Beantwoorden
He wat rot om te horen! Heb je misschien een ander soort meel gebruikt? Als je het recept het gevolgd zou dit in principe niet moeten gebeuren (mixen is niet nodig, mengen is voldoende). Of zou het kunnen dat je bakpoeder te oud was? Het is overigens ook geen luchtige ontbijtkoek, de structuur is steviger, maar wel op een lekkere manier en zoals op de foto te zien is. Beantwoorden