Crunchy granola maken (+ tips!) Crunchy granola maken? Gaan we doen! Dit is mijn favoriete recept voor een knapperige, gezonde granola met kokosolie. Crunchy granola maken Wat stond dit al lang op mijn to-make lijstje; zelf knapperige, crunchy granola maken. Met de nadruk op knapperig, want dat is toch wel het allerbelangrijkste bij granola. Ondanks dat Thomas me al tig keer met puss-in-boots-ogen had gesmeekt om granola voor hem te maken, was ik nu eindelijk pas in de juiste baking mood om ermee aan de slag te gaan. Op sommige dagen heb je nu eenmaal zin om taart te bakken en op sommige dagen granola. Maar geloof me, dit is het beste granola recept. Als je het eenmaal zelf hebt gemaakt wil je niet meer terug naar granola uit de supermarkt! Granola maken met kokosolie Mijn zelfgemaakte granola moest aan een aantal punten voldoen: knapperig gezond onweerstaanbaar lekker First things first. Granola moet crunchy, knapperig zijn. Voor een knapperig resultaat is olie van belang, die zorgt ervoor dat het geen droge of plakkerige verzameling havervlokken wordt. Ik gebruikte kokosolie, works like a charm! Daarnaast voeg je het gedroogde fruit pas achteraf toe. Anders drogen ze nog verder uit (of ze verbranden zelfs), wat zonde is van de smaak. Crunchy granola moet z’n knapperigheid wel behouden, dus bewaar de volledig afgekoelde en uitgeharde granola in een grote en luchtdicht afgesloten pot of weckpot. Gezonde granola maken Ik wilde dat de granola zo gezond mogelijk zou zijn en dus met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Ik gebruikte een lekkere biologische honing, maar ahornsiroop of agavesiroop kun je ook prima gebruiken. Naast de kokosolie zorgt ook deze (minimale) toevoeging aan suikers ervoor dat de granola lekker knapperig wordt. Onweerstaanbaar lekkere granola En dan het laatste puntje uit de opsomming: de granola moest onweerstaanbaar lekker worden. CHECK. Het meest magische ingrediënt in deze granola is de pecannoot. Varieer gerust met de ingrediënten, maar de pecannoten zijn een must. Zo. Lekker. Thomas en ik betrapten elkaar meerdere malen in de keuken, met de pot granola in de hand en een lepel in de andere hand. De granola heeft het volgende weekend niet gehaald. 😉 Meer granola recepten De smaak te pakken? Lekker bezig! Kan je direct door met het uitproberen van deze granola recepten: Mokka granola Hartige granola Granola zonder toegevoegde olie of suiker recept Crunchy granola maken (+ tips!) Crunchy granola maken? Gaan we doen! Dit is mijn favoriete recept voor een knapperige, gezonde granola met kokosolie. Crunchy granola… Printen 10 minuten Ingrediënten 3 eetlepels kokosolie 3 eetlepels honing 250 gram havervlokken 50 gram kokos 75 gram amandelen 75 gram pecannoten 1 theelepel kaneel 50 gram rozijnen of gedroogde cranberries Bereiding Hak de pecannoten en de amandelen grof. Zet alvast een bakplaat klaar met een bakpapiertje erop en verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een kom en meng hier de havervlokken, kokos, amandelen, pecannoten en het kaneel in door elkaar. Zet even opzij. Zet een steelpannetje op het vuur met de kokosolie en de honing. Roer erin tot ze gesmolten & gemengd is en haal hierna van het vuur. Giet dit nu door de kom met droge ingrediënten en schep een aantal keer om, tot je het gevoel hebt dat het goed gemengd is. Stort dit op de bakplaat en bak in 15 – 20 minuten af tot ze mooi lichtbruin is geworden. Laat nu goed afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de granola uitharden en lekker knapperig worden. Het gedroogde fruit kun je er hierna aan toevoegen, maar je kunt dit ook pas doen als je van een bakje yoghurt met granola gaat genieten. TIP: Ik bewaar de granola (eenmaal goed afgekoeld) het liefst in een grote en luchtdicht afgesloten pot of weckpot. met een inhoud van 2,5 tot 3 liter.
En ik heb meer dan dubbel zoveel kokosvet gebruikt. Anders bleef’t echt n te droog boeltje… Beantwoorden
Begin vd week gemaakt en eet het nu elke ochtend door de yoghurt. Echt zo veel lekkerder dan granola uit een pak! Heb er nog stukjes dadel aan toegevoegd, lekker! Beantwoorden
Ja he! Ik kan nog steeds de verleiding niet weerstaan om af en toe met de lepel een hapje uit de pot te eten 😉 Beantwoorden
We eten niets anders meer! Ik voeg er nog walnoten, zonnebloem- en pompoenpitten en lijnzaad aan toe. Heerlijk als ontbijt met yoghurt. Beantwoorden