Koolhydraatarme kruidkoek (keto plan) Deze koolhydraatarme kruidkoek is echt een uitkomst binnen een keto voedingspatroon. Je kunt er een gebakje van maken, maar het volstaat ook perfect als extra lekker ontbijt of tussendoortje. Ik schreef al eerder dat ik niet zomaar van de ene op de andere dag zou kunnen overstappen naar een keto voedingspatroon. En van de hulpmiddelen die ik gebruikte was het boek Het Keto Plan van de Belgische Julie van den Kerchove. Ik koos voor dit boek omdat Julie zich al eerder verdiepte in de positieve kanten van vegan en raw koken en ze leek me daarmee een goede basis te kunnen leggen voor een waarom en een how to van een KETO lifestyle. Onder de foto vind je een uitgebreidere review. We mogen het recept van deze “peperkoek” met je delen, in Nederland beter bekend als kruidkoek, en dit is echt een toppertje! Perfecte ontbijtkoek smaak, gezoet met erythritol. Dit is een zoetstof die minder zoet is dan gewone suiker, maar lijkt wel meer op suiker dan stevia. Stevia is een heel bruikbaar alternatief. Als de de kruidkoek in vierkante cakejes snijdt en afwerkt met een flinke toef slagroom, dan heb je een echte traktatie voor bij de koffie. Je kunt ook geraspte wortel en walnoten toevoegen aan het deeg en voilà: de kruidkoek is getransformeerd tot carrot cake. Echt een uitkomst dus dit recept. Onder de foto vind je ook de voedingswaarde per plak kruidkoek. Normaal delen we die niet op Zoetrecepten, maar nu wel omdat dit voor velen binnen een koolhydraatarm voedingspatroon belangrijk is om te weten. VOEDINGSWAARDE (PER PLAK) Totaal koolhydraten 8,9 gram Vezels 1,52 gram Netto koolhydraten 7,38 Eiwitten 5,1 gram Vetten 14,5 g (waarvan verzadigde 4,7) Calorieën 157,1 kcal Macronutriënten ratio: koolhydraten (8%), proteïne (12%), vetten (80%). REVIEW VAN HET KETO PLAN – JULIE VAN DEN KERCHOVE Julie start het boek met een inleiding waarom je koolhydraatarm zou willen eten en geeft een 12 stappen plan om aan KETO te beginnen. Hierin staat bijvoorbeeld ‘vermijd suikers’ maar ook ‘voeg voldoende vezels toe’ en ‘hoe houdt je je darmflora gezond’. Bij alle 12 stappen staat een uitgebreide uitleg en how-to. Ook legt ze uit hoe intermittent fasting werkt- later op de dag starten met eten zodat je darmen langer de tijd hebben om eten te verteren en te ‘rusten’, en welke recepten daar bruikbaar bij zijn. Naast een ruime hoeveelheid recepten, staan er ook een aantal menuplannen in; wat als je kookt voor een gezin, wat als je snel resultaat wilt etc. Bij elk recept staan naast de voedingswaarden natuurlijk ook de koolhydraten, vetten en eiwitten vermeld. De recepten zijn een mooie mix aan van klassiek en modern. Je vindt er een curry, fried broccoli rice bowl, gebakken kip met pastinaakfrietjes en een jawel, ook ruime hoeveelheid ZOET, -een unicum in een koolhydraatarm dieet. Denk: bounties, en vooral zelfgemaakte ontbijtkoek (‘peperkoek’). Wat me met name aansprak in het boek is Julie’s persoonlijke uitleg hoe deze manier van eten haar geholpen hebben in een stabieler eet en leefpatroon.Als je wilt starten met een koolhydraatarm voedingspatroon zou ik je dit boek zeker aanraden, gewoonweg omdat het alle aspecten belicht en niet super strikt kijkt naar alle koolhydraten. Tip van de chef: als je snel in ketose wilt belanden moet je goed kijken naar de hoeveelheid koolhydraten bij de verschillende recepten, de inname zul je dan beperkt willen houden. Je koopt het Keto Plan voor 26 euro bij Bol.com via deze link. Julie van den Kerchove | Lannoo | Nederlands | 1e druk | juni 2018 | Hardcover | 231 pagina’s Deze review is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Lannoo. recept Koolhydraatarme kruidkoek (keto plan) Deze koolhydraatarme kruidkoek is echt een uitkomst binnen een keto voedingspatroon. Je kunt er een gebakje van maken, maar het… Printen 15 minuten + baktijd 16 Ingrediënten 200 gram amandelmeel 6-8 el erythritol + enkele druppels pure vloeibare stevia 2 el speculaaskruiden 1 tl bakpoeder tl zeezout 6 eieren 8 el boter, gesmolten (of extra vierge kokosolie) 2 el appelciderazijn (of citroensap) Bereiding Verwarm de oven voor op 175 C. Neem een kom en meng hier de droge ingrediënten in: het amandelmeel, de erythritol (met eventueel enkele druppels stevia voor een zoetere smaak), de peperkoekkruiden, het bakpoeder en het zeezout. Klop in een tweede kom de eieren los samen met de gesmolten boter en de appelciderazijn. Meng nu de droge met de vloeibare ingrediënten met elkaar tot een dik deeg. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Vol de cakevorm met het deeg en druk aan met een lepel of spatel. Top als je wilt af met amandelschilfers, noten of zaden. Bak in 45-50 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Gebruik een caketester of satéprikker om te controleren of de kruidkoek klaar is. Laat de cake 10 minuten of langer afkoelen voor je hem serveert. Hoe koeler hij is, hoe steviger de cake wordt. VARIATIE: Varieer ook eens met de smaak: enkele mespuntjes vanillepoeder in plaats van peperkoekkruiden voor een ‘gewone’cake, citroensap voor een citroencake, of stukjes donkere chocolade (minstens 85%) en een lepel puur cacaopoeder voor een chocoladecake. BEWAREN: tot 5 dagen in de koelkast of 2 maanden in de diepvries.