Failproof scones met clotted cream Dit recept voor scones met clotted cream zijn erg makkelijk om te maken, lekker luchtig en binnen no-time klaar voor jouw high tea of brunch. Scones maken Ik kan altijd maar moeilijk kiezen als er lekker eten in het spel is. De ideale oplossing: een high tea! Een tafel vol met lekkere zoete en hartige hapjes, de hemel. En dan is er één ding dat niet mag ontbreken: scones met clotted cream. Het recept voor deze scones is heel makkelijk en de meeste ingrediënten heb je vaak al in huis. Ik hoor vaak dat mensen moeite hebben met recepten voor scones en dat het nog al eens mislukt, maar met het recept van deze failproof scones met clotted cream is succes gegarandeerd, beloofd. Na meerdere high teas te hebben bereid, kan ik je vertellen dat deze failproof scones erg geliefd zijn. Het recept heb ik over de jaren heen perfectioneert, ook op basis van jullie feedback. Serveren bij scones Drie kandidaten die mogen niet op tafel ontbreken als je klassieke scones serveert: lemon curd, jam en clotted cream. Lemon curd en jam zijn erg zoet, maar omdat de clotted cream en de scones zelf dat niet zijn, gaan ze perfect samen. Ook erg lekker is om er vers fruit bij te serveren, zoals aardbeien of frambozen. Echte clotted cream maken Let wel: de manier waarop ik clotted cream maak in dit recept is een ‘shortcut’, dit is niet zoals echte clotted cream gemaakt hoort te worden. Die maak je namelijk door maar één ingrediënt te gebruiken, slagroom. Deze zet je voor een etmaal in de oven op ongeveer 75 graden. Daarna moet de slagroom afkoelen en nogmaals een lange nacht in de koelkast opstijven en dán heb je officiële clotted cream. Ik heb hier het geduld niet voor en ik vind onderstaande versie misschien nog wel lekkerder. recept Failproof scones met clotted cream Dit recept voor scones met clotted cream zijn erg makkelijk om te maken, lekker luchtig en binnen no-time klaar voor… Printen 30 minuten + baktijd 10 Ingrediënten Scones deeg 250 gram zelfrijzend bakmeel 10 gram bakpoeder 75 gram roomboter, in blokjes 50 gram fijne kristalsuiker 1 ei 100 ml volle melk Clotted cream 200 gram mascarpone 125 milliliter slagroom Zakje vanillesuiker lemon curd Bereiding Scones bakken Verwarm de oven voor op 200 graden, onder- bovenwarmte (hetelucht = 10-20% lagere temperatuur). Neem een beslagkom en zeef hier het bakpoeder en zelfrijzend bakmeel in. Voeg daarna de boter in blokjes toe. Meng dit met je handen of met de deeghaken van een mixer op een lage stand tot er een kruimelig deeg ontstaat. Klop het ei los. Voeg het losgeklopte ei, de suiker en de melk toe aan het meelmengsel en mix met de deeghaken kort tot een soepel deeg. Het deeg zal vrij plakkerig zijn, dus bestuif je werkblad met wat bloem en leg het deeg daarop. Bestuif het deeg ook met bloem en rol uit tot een dikte van 2 cm.* Gebruik een uitsteker van 6 cm doorsnede om je scones uit te steken en leg ruim uit elkaar op een bakplaat (met bakpapier). Voor het mooiste effect smeer je de scones voor het bakken nog in met wat losgeklopt ei. Bak de scones 12 – 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze gerezen zijn en een mooie lichtbruine kleur hebben. “Clotted cream”: Neem twee kommen. Mix in de ene kom de mascarpone los en in de andere klop je de slagroom stijf met de vanillesuiker. Spatel in de slagroom door de mascarpone. Serveer de clotted cream bij de scones met lemon curd en jam! SCONES TIPS: Wil je het deeg niet uitrollen? Maak dan met twee lepels vollen van het deeg en leg op een bakplaat met bakpapier. Wil je “echte” clotted cream maken? Lees dan de laatste alinea boven het recept door voor de bereiding. Bewaren: enkele dagen luchtdicht verpakt buiten de koelkast, maar vers absoluut het allerlekkerst. Ik kan aanraden ze vlak voor serveren pas af te bakken. Invriezen: luchtdicht verpakt in de vriezer 3 maanden houdbaar.
Bij mij ook. Ik heb absoluut de goede hoeveelheden gebruikt, maar het wordt eerder beslag dan deeg. Beantwoorden
Het komt door de gesmolten boter. Ik heb het deeg in de koelkast gezet en daarna was het uit te rollen. Beantwoorden
Hi Dorien en Mirjam, ik heb het recept weer eens opnieuw gemaakt en het recept iets aangepast. De boter hoeft niet gesmolten te worden en je kunt de vorm maken met twee lepels. Zo krijg je heerlijke luchtige scones! Beantwoorden
Goed gelukt en lekker luchtig. Want eerder kreeg ik wel eens bakstenen. Heerlijk met een beetje kaneel en citroenrasp erdoorheen. Wij genieten dit weekend! Beantwoorden