Karamel cheesecake Let’s call it even! Afgelopen maandag plaatste ik een foto van mijn verjaardagstafel op Facebook en Instagram. Daarop was een grapefruit meringue taart, een stel chocolade cupcakes met drollen en een karamel cheesecake te zien. Aan jullie de keus welk recept deze week al, op mijn verjaardag, online zou komen. De grapefruit meringue en de karamel cheesecake gingen gelijk op, dus besloot ik zelf de doorslaggevende stem uit te brengen. Het is tenslotte mijn verjaardag, niet waar? ;). En geen zorgen, de andere recepten volgen ook heul snel. Zoals je ziet viel mijn keuze op deze goddelijk lekkere karamel cheesecake. Goddelijk is een soms te vaak gebruikt en beetje overdreven bijvoegelijk naamwoord in de foodiewereld. Maar deze karamel cheesecake doet het woord goddelijk eer aan. Want oh my god, wat is die lekker zeg. Dat wist ik stiekem al voordat ik hem maakte. Een paar weekjes geleden at ik een megalekker stuk karamel cheesecake bij de Dessert Bar, in Haarlem. Een echter aanrader trouwens, die Dessert Bar (dibs op de cheesecake dus). Toen ik mijn tanden in die cheesecake had gezet wist ik al, die MOEST ik ook zelf kunnen maken. En mijn eerste uitprobeersel bleek meteen raak! YAY! Ik ben dan ook helemaal happy dat ik het recept van deze cheesecake op mijn verjaardag als een virtuele traktatie met jullie kan delen! recept Karamel cheesecake Let’s call it even! Afgelopen maandag plaatste ik een foto van mijn verjaardagstafel op Facebook en Instagram. Daarop was een… Printen 30 16 Ingrediënten 1 pak bastognekoeken (260 gram) 75 gram ongezouten boter 600 gram roomkaas 125 gram sour cream 500 milliliter karamel (2x dit recept – zonder zout!) 3 eieren Bereiding Maak de karamel volgens dit recept, maar gebruik geen zout en ongezouten boter. Je moet het recept verdubbelen om voldoende te hebben voor deze cheesecake. Laat de karamel afkoelen voor gebruik. Je kunt ze gerust al een paar dagen van tevoren maken. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier de boter in. Haal het pannetje van het vuur en meng de fijn gemalen koekjes door de boter tot het goed gemengd is. Verwarm de oven voor op 140 graden. Beleg de bodem van een 24 cm bakvorm met bakpapier. Stort het koekjesmengsel dan in de bakvorm en verdeel gelijkwaardig over d bodem. Druk stevig aan met een lepel en zet de vorm in de koelkast. Neem een beslagkom en doe hier de roomkaas en de sour cream in. Mix tot het een glad en zacht geheel is. Mix op een lage stand 350 milliliter karamel er door het roomkaasmengsel heen. Neem nu de eieren en roer deze er met een spatel doorheen tot het volledig goed gemengd is. Haal de bakvorm uit de koelkast en giet hier het roomkaasmengsel vervolgens in. Tik met de bakvorm nog een aantal keer flink hard op het aanrecht, zodat de luchtbubbels eruit gaan. Zet de cheesecake nu voor 60-65 minuten in de voorverwarmde oven. De cheesecake is nog een beetje wiebelig in het midden als hij klaar is. Laat hem nog een uurtje op temperatuur komen zodra je de oven uitzet, met de ovendeur op een kiertje. Maak de randen voorzichtig met een mesje los als je de cheesecake uit de oven hebt gehaald en laat volledig afkoelen. Laat de cheesecake een paar uur of een nacht opstijven in de koelkast. Laat de cheesecake voor het serveren een uurtje op temperatuur komen buiten de koelkast en giet dan de overige karamelsaus eroverheen. ENJOY!
Yum Mariette! Echt yum! Jammer dat ik niet even kan komen proeven (oké het kan wel, maar het is een beetje ver reizen ;-)) Beantwoorden
Wow, deze ziet er echt goddelijk (ik zeg het gewoon nog maar even) uit! En als hij inderdaad zo op de cheesecake van de Dessert Bar lijkt weet ik dat het wel goed zit met de smaak 😉 Beantwoorden
Deze ziet er lekker uit! Een cheesecake mislukt bij mij heel vaak, misschien lukt het met dit recept wel eens 😉 Beantwoorden
Ziet er GOED uit…! Dinsdag komt mijn vriendinnetje lekker eten en dan maak ik deze lekker als toetje…. Goddelijk! Beantwoorden
Ziet er goed uit! Caramelsaus ondertussen gemaakt, van het weekend de cake zelf. Ik heb nog weinig ervaring in de keuken: waarom de eieren met de spatel en niet gewoon met de mixer? Ik neem aan dat het om geklutste eieren gaat of om opgeklopt eiwit? Beantwoorden
Goed bezig met de voorbereidingen! Mijn ervaring is dat je de eieren niet te luchtig moet kloppen voor de cheesecake, omdat de cheesecake dan extra de hoogte in gaat in de oven en weer een diepe daling maakt bij de afkoeling 😉 En dat komt haar uiterlijk niet ten goede. Het gaat inderdaad gewoon om geklutste eieren. Succes! Beantwoorden
Bedankt voor je reactie! Pas een rijstevlaai gemaakt en daar stond in eieren kloppen en door spatelen. Moest eiwit kloppen zijn, kwam er gelukkig op tijd achter maar vandaar de twijfel. Ik ben benieuwd naar het resultaat van de cheesecake, kijk uit om het te proeven! Beantwoorden
Aankomende zondag is mijn man jarig, deze ga ik ook zeker maken, nog even een vraagje over de caramel, geen zout, bedoel je dan ook ongezouten boter gebruiken of is dat beetje zout nodig voor een lekkere caramel? Beantwoorden
Hi Kirsten, voor deze taart heb ik de karamel zonder zout en met ongezouten boter gemaakt. Wie weet is het met een tikkeltje zout ook wel lekker, maar dat durf ik niet te zeggen 🙂 Beantwoorden
Oei! Dat is een moeilijke. Ik weet dat er lactosevrije roomkaas bestaat en heb het ‘vers’ vaak genoeg gebruikt, maar nog nooit mee gebakken. Uitdaging! Beantwoorden
Hoi , kun je misschien `n merk noemen vd gebruikte roomkaas, ik weet nooit welke ik moet kopen voor zoiets als `n taart. Misschien vd Lidl of Aldi? Graag `n omschrijving , want zou graag de taart maken, bvd hartelijk dank. Beantwoorden
Hi Klavier, ik gebruik zelf eigenlijk altijd de kleine pakjes Monchou, van 100gram per stuk. Ik heb van mijn lezers wel eens vaker gehoord dat een versie van de LIdl ook prima was, maar heb dit zelf nog nooit geprobeerd. Beantwoorden
Altijd in de koelkast bewaren en het liefst in een taartdoos of in de taartvorm met aluminium folie afgedekt! Beantwoorden
Haha, dat zou zo maar kunnen! Misschien lekker om de bodem dan van oreo cookies of chocolate chip cookies te maken 😉 Beantwoorden
Ziet er goed uit! Kan je, in plaats van karamel maken, ook dulce de leche gebruiken? En is één blikje dan voldoende? Beantwoorden
Haha, dat klopt helemaal Kees. Dank voor je antwoord. De dulce de leche cheesecake is wel een no-bake-cheesecake: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/no-bake-dulce-de-leche-cheesecake/ Beantwoorden
Dank voor de reacties. Het andere recept had ik gezien. De gedachte was om er een combi van te maken. Beantwoorden
Je kunt zeker ook dulce de leche gebruiken voor deze afgebakken variant, dat smeert alleen wel wat minder makkelijk over de bovenkant achteraf. Beantwoorden
Wat ziet dit er lekker uit! Ik heb echter een vraag. Je gebruikt roomkaas. De roomkaas die ik in de supermarkt zie, bevat alleen maar kruiden. Is zuivelspread hetzelfde als roomkaas? En op hoeveel graden moet mijn oven zijn? Ik ben nog niet zo thuis in de keuken. Bedankt! Beantwoorden
Hi Rachelle, zuivelspread is een zachtere soort smeerbare roomkaas. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd de kleine pakjes van monchou, maar hoor regelmatig anderen die wel een zuivelspread of basis merk naturel roomkaas gebruiken. En dat gaat prima! 🙂 De oven moet op 180 graden, zie stapje 3 in het recept. Bakse! Beantwoorden
Hoi Mariette, Vandaag jouw taart gemaakt. Echter op 180 graden knalt hij vrij snel omhoog in de bakvorm 24cm. Dit had ik vorige week niet toen ik een cheesecake op 120 graden 90 minuten lang had gebakken. Nu heb ik voor het eerst een eitje door de roomkaas gedaan en gewoon er doorheen geroerd. Dit ipv de kitchenaid aan te zetten en het eitje er doorheen te mixen. Moet ik het ei eerst kloppen in een apart schaaltje en er dan doorheen roeren? Hoor graag van je. Groeten Michiel Beantwoorden
Hi Michiel, Hij zou inderdaad niet te hard moeten rijzen. Heb je de oven op een hete lucht of boven-onder verwarmingstand gezet? De reden dat ik de eieren er rustig doorheen spatel en ze er niet doorheen mix, is omdat je niet wilt dat het cheesecake mengsel te luchtig wordt en na het bakken weer hard inzakt. Je kunt de eieren gewoon door het mengsel spatelen, zonder ze eerst in een apart kommetje los te kloppen. Zoete groetjes, Mariette Beantwoorden
De caramel wordt niet bruin. Ik heb fijne en gewone kristalsuiker gebruikt, maar het water verdampt en de suiker is amper verkleurd. Wat doe ik verkeerd?? Jammer, want de cheesecake ziet er perfect uit. Beantwoorden
Top Danny! Het klopt inderdaad dat je niet moet roeren, ik zal dit er nog duidelijk bijzetten in het recept. Geniet ervan! Beantwoorden
Hoi Mariette, Ik heb laatst deze cheesecake bij de Dessert Bar gegeten en ben zo blij dat ik dit recept heb gevonden!! Ga het zaterdag proberen maar heb wel nog een vraagje.. In een aantal reacties hierboven schrijf je dat de oven op 180 graden moet maar bij stap drie staat 160 (elektrisch) welke is het nou of heb je het naderhand aangepast? Kun je me ook vertellen hoeveel het op een heteluchtoven is? Dankjewel! Beantwoorden
Ha, superleuk! Ik heb hem ook naar aanleiding van een bezoekje aan de Dessert bar gemaakt :). Ik heb inderdaad de oventemperatuur aangepast. Door een garing op lagere temperatuur heb je minder kans op een scheur in je cheesecake (maakt hem er niet minder lekker op overigens). 160 graden is voor elektrische ovens. Dan kun je ongeveer 145 voor hetelucht aanhouden. http://www.zoetrecepten.nl/blog/oventemperatuur-omrekenen/ Beantwoorden
Erg lekker! Heb hem een tijdje terug gemaakt, en nu wilt mijn man niks anders meer dan deze karamel cheesecake. Ook andere recpeten uitgeprobeerd, maar er kwam niets boven dit recept.. Zeker het uitproberen waard! 🙂 Beantwoorden
Moet de karamelcheesecake na het bakken ook eerst een uur afkoelen in de oven net als de lemon curt cheesecake. Die was overigens heerlijk. Morgen de karamelcheesecake proberen. Beantwoorden
Fantastisch!!!! We hebben gesmuld en het is meteen een van onze favoriete taarten. Aanrader. Dankjewel 😘 Beantwoorden
Gelukkig heb ik het recept teruggevonden en dus gelijk opgeslagen. Dit is zo’n waanzinnig lekker recept. Beantwoorden