Ga naar de inhoud
Klassieke tarte au citron
Kerst toetjes 24 januari 2016

Klassieke tarte au citron

Klassieke tarte au citron

Lemon meringue taart lijkt de all time favorite van iedereen te zijn. Maar niet van mij. Mijn voorkeur gaat uit naar een klassieke tarte au citron. Een simpel, maar heerlijk gebakje uit de Franse patisserie. Met een perfect in evenwicht tussen zoet, zuur, zacht en een crunch. Ideaal bij een high tea, heerlijk bij een glaasje prosecco, maar ook fantastisch als toetje. Yes, je hoort het! Ik ben echt gek op dit lekkere citroentaartje.

Een tarte au citron komt in alle vormen en maten. Dit kleine formaatje vind ik fijn, omdat je nog genoeg ruimte overhoudt om van andere dingen te snoepen. Daarnaast is het voor iedereen thuis makkelijk te maken, omdat ik gebruik maak van een simpele muffin bakvorm voor de bodems. Met dit recept kun je trouwens ook een grote taart maken, met een doorsnee van 24 cm.

Tarte au citron

Klassieke tarte au citron

recept
Klassieke tarte au citron

Lemon meringue taart lijkt de all time favorite van iedereen te zijn. Maar niet van mij. Mijn voorkeur gaat uit naar…

40 minuten
16

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 30 gram amandelmeel
  • 80 gram poedersuiker
  • Flinke snuf zout
  • 120 gram koude boter (in blokjes)
  • 2/3e losgeklopt ei
  • 2x recept voor lemon curd

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed door elkaar tot je een samenhangende deegbal hebt. Laat het deeg een half uur tot een uur opstijven in de koelkast.
  2. Als het zanddeeg voldoende heeft gerust, rol je het deeg dun uit op een met bloem bestoven werkblad en steek je er met de uitsteekvorm van ongeveer 10 cm doorsnee 16 rondjes deeg uit. Deze rondjes verdeel je over de muffinvormpjes, zo ontstaat er automatisch een mooie rand. Deze rand moet ongeveer tot halverwege het muffinvormpje komen. Snijd eventueel nog netjes bij met een mesje zodat de rand mooi recht is. Laat nog een half uur opstijven in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Prik een paar gaatjes in de bodempjes met een vork en bak blind af in ongeveer 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  4. Maak ondertussen het recept voor lemon curd.
  5. Vul nu elke bodem met lemon curd tot ongeveer 1 mm onder de rand. Zet de taartjes vervolgens nog 5 minuten in de oven zodat de lemon curd op zal stijven. Laat volledig afkoelen voor het serveren en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Geniet van je cutie citroentaartjes!

Heb jij de citroentaartjes gemaakt? Vond jij ze ook lekkerder dan lemon meringue pie of juist niet? Laat het achter in een reactie onder dit recept, of deel een foto met mij via Facebook of Instagram met de hashtag #zoetrecepten! I like!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Klassieke tarte au citron" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

14 berichten over “Klassieke tarte au citron

  1. Hallo Mariette,

    Ze lijken me heerlijk. Ga ze zeker uitproberen vo8r een high tea met mijn colkega’s.
    Gebruik je bakpapier in de muffinvorm?

    Groet Patricia

  2. Hoi.
    Waarom zit er ook nog zo veel suiker in de bodem.De curd is toch zoet genoeg.
    Jammer dat er geen aandacht wordt geschonken aan biologisch bakken. De bio citroen is beter wanneer je de schil moet gebruiken.

    1. Hi clair. Ik vind 80 gram suiker reuze meevallen op 16 gebakjes en de smaak zo het lekkerst, maar het staat je natuurljk vrij om de bodempjes met minder suiker te maken. Ik koop daarnaast zelf al mijn ingrediënten zoveel mogelijk biologisch maar portemonnee-technisch is dit niet voor iedereen mogelijk. Je hebt helemaal gelijk dat bio citroenen beter zijn bij het gebruik van de schil, even goed schrobben helpt ook.

  3. Hoi Mariette,

    Ik heb de tartelettes gisteren gemaakt, een deel met meringue en een deel zonder. Ben het met je eens, ik vind die zonder lekkerder. Heb ook de tartelettes met pistacheroom gemaakt, ik had nog wat Italiaanse meringue over van de lemon meringue tartelettes en dat voorzichtig door de pistacheroom geschept, dan wordt hij nog luchtiger, is echt een aanrader! En ik heb er ook gemaakt met een donkere chocolade frangipanevulling en sinaasappelcurd erop. Druk bezig geweest dus!

    1. Hi Lucienne, ja he! Sommige mensen zijn echt gek van meringue, dus die vinden mét lekkerder. Doe mij maar lekker een volle portie lemon curd 😉 Wel een fantastisch idee van de meringue door de vulling! Je hebt er net zoals ik echt een tartelette feestje van gemaakt! Superleuk!

  4. Hallo,
    Dit lijkt me een heerlijk en leuk recept om te maken voor een taartje om op te trakteren op mijn werk. Alleen vraag ik me af of het de dag / avond van tevoren gemaakt kan worden. Anders wordt het wel erg vroeg opstaan ;-).
    Ik heb de lemoncurd vandaag gemaakt met het idee deze voor de taartjes met de meringue te gebruiken. Maar deze lijkt me lekkerder (en handiger tevoren te maken). Kan ik deze lemoncurd ook gebruiken en nog even mee laten bakken, of hoeft dat dan niet?

  5. Afgelopen dagen ben ik druk geweest met het bakken van 4 verschillende tartelettes waaronder deze met zelfgemaakte lemoncurd , heerlijk hoor. Ook de tartelettes met banketbakkersroom en frambozen waren lekker ! Daarnaast had ik nog met appel en roomvulling en pistache tartelettes met room ,honing en kardemom en een pistache kruimeltopping gemaakt. Wat heb je toch een mooi site !
    Groetjes.

  6. Beste Marianne,

    Dank voor dit recept! De curt is erg lekker gelukt.

    Voor de mensen bij wie die niet dik werd: ik heb hem nog eens af laten koelen, er twee eieren aan toegevoegd en hem daarna opnieuw opgezet. Dit maal een stuk hoger en niet constant geroerd. Het duurde alsnog iets langer dan in het recept, maar werd uiteindelijk inderdaad zo dik als behang lijm en de smaak is fantastisch.

    Nu mijn vraag aan jou Marianne: de cake is bij mij volledig mislukt. Het beslag was al wat vloeibaarder(ik schat door drie grote eieren), maar dit was uiteindelijk geen probleem gezien het goed handelbaar was na het opstijven. Echter, na 8 minuten bakken waren de stevige dikke randen volledig ingezakt en ontstonden er grote bobbels in het midden. Ik kon er van te voren ook geen goede gaatje in prikken, de bodem. Ik heb een 24cm gebruikt. Komt dit door de slechte gaatjes of is er een andere verklaring. Ik ga de taart zo eten, maar ik denk dat het deeg niet lekker is. Zeker niet de romige zand cake die ik van elders gewend ben van een tart au citron.

    Groetjes Jonathan

    1. Ik heb overigens ook in mijn oven de normale stand + hete lucht gebruikt uit automatische. Kan het hier nog aan liggen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *