Ga naar de inhoud
Kokoskoekjes (kokosmakronen)
Glutenvrij 05 oktober 2012

Kokoskoekjes (kokosmakronen)

Kokoskoekjes (kokosmakronen)

Yes! Dit zijn de lekkerste en de makkelijkste kokoskoekjes die je ooit gaat proeven. Voor mij zijn dit ook nostalgische koekjes: het zijn de eerste koekjes die ik ooit maakte. Mijn moeder had verschillende kookmappen waar ze al haar favoriete, vaak uitgeknipte, recepten in bewaarde. Ik weet precies in welke map dit recept nog zit en kan het met mijn ogen dicht vinden. Zo vaak maakten we het. Inmiddels ken ik het recept uit mijn hoofd, want iedereen is gek op deze kokoskoekjes. Of heten ze eigenlijk kokosmakronen? Voor mij zijn en blijven het gewoon ‘kokoskoekjes’.

Het fijne is dat je maar drie ingrediÃĢnten nodig hebt en ze supersnel klaar zijn. En een echte kokosliefhebber heeft altijd wel een zakje geraspte kokos in huis (or is it just me?). Nog een voordeeltje: deze koekjes zijn gluten- Ên lactosevrij.

Gezonde kokosmakronen maken? Check dan dit recept voor kokosmakronen zonder suiker.

Kokoskoekjes kokosmakronen

Nog meer kokos inspiratie:

Kokoslaagjestaart met lemon curd

Kleine kokoscakjes

Dadel-vijgenbars met kokoscrème

Kokoskoekjes (kokosmakronen)

recept
Kokoskoekjes (kokosmakronen)

Yes! Dit zijn de lekkerste en de makkelijkste kokoskoekjes die je ooit gaat proeven. Voor mij zijn dit ook nostalgische…

10 minuten
20

IngrediÃĢnten

  • 250 gram geraspte kokos
  • 200 gram suiker
  • 4 eiwitten (M)

 

Bereiding

  1. Zet een ovenplaat neer met bakpapier. Warm de oven voor op 170 graden.
  2. Scheid de eiwitten van het eigeel. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix deze met de mixer stijf, op de hoogste stand.
  3. Voeg de suiker aan het opgeklopte eiwit toe. Mix het kort op de laagste stand tot de suiker en het eiwit goed gemengd zijn.
  4. Schep de geraspte kokos met een spatel in kleine hoeveelheden door het beslag heen.
  5. Wanneer het beslag goed gemengd is, neem je twee lepels en vorm je met deze lepels mooie bollen op de bakplaat. Deze kun je zo groot maken als je wilt. Op de foto zijn grote bollen gemaakt, maar met deze hoeveelheid kun je ook makkelijk 20 kleine koekjes maken. 
  6. Zet de bakplaat in de oven en laat ze in ongeveer 20 à 25 minuten lichtbruin bakken op 170 graden. Laat de koekjes eerst even afkoelen als je ze uit de oven haalt, anders breken ze gemakkelijk.

TIPS!
Wil je een variatie maken op deze kokoskoekjes? Dip ze dan eens in wat gesmolten pure chocolade, of versier ze hiermee. HÊÊl lekker! En wanneer je de koekjes luchtiger wilt maken meng je er een extra opgeklopt eiwitje doorheen. Easy as that.

Gebruik het eigeel voor andere gerechten, zoals een lekkere mayonaise of voor het bestrijken van broodjes of croissants voordat ze de oven in gaan.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Kokoskoekjes (kokosmakronen)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 45

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

64 berichten over “Kokoskoekjes (kokosmakronen)

  1. Zojuist met mijn kleinkind van 8 jaar de kokoskoekjes gebakken. Aangezien zij een tarwe en lactose allergie heeft is het altijd wat lastig om een goed recept te vinden.
    Het lezen over de herkomst van het recept was al leuk en het snoepen van het deeg hebben wij natuurlijk ook gedaan.
    De koekjes zijn absoluut toppie! Bedankt!

  2. Als kind al waren dit mijn favoriete koekjes, dus heel blij met dit recept zodat ik ze nu zelf vers kan maken zonder al die E-nummers om ze goed te houden.
    Makkelijke hoeveelheden, zodat je ook eenvoudig de helft of een kwart kunt maken en daar is mijn weegschaal dan weer blij mee 😉
    Dankjewel!

  3. Ik probeer de suikers te minimaliseren door zoetstof
    Maar het lukt niet
    Kokos is superfood maar suiker niet
    Blijft niets over van heerlijke koekje
    Niet alleen smaak gaat verloren ook het mondgevoel is niet prettig
    Wie heeft er tips

    1. Beste John,
      Ben het helemaal met je eens!
      Stevia heeft niet zo’n lekkere
      nasmaak, blijft lang hangen.
      Lekkerder is agavesiroop of rijststroop. De kokosmakronen blijven er lekker smeuïg van. even vogelen met de hoeveelheid. 250 gr suiker wordt bij mij 125 ml agavesiroop.
      Succes!

  4. ik ga ze morgen maken. Wij waren deze zomer met de zeilboot langs de Belgische kust aan het varen, en in verschillende plaatsen was het s avonds markt aan de boulevard . Ik Blankenberghe en Knokke stond een stand waar ze kokoskoekjes verkochten. Ze hadden een grote schaal waar kokos rasp,in zat en ik den vermengd met kokosmelk, dit ging heel even in een oventje, het was glutenbrood en suikervrij, en supersnel klaar. Het waren kleine beetjes die ze in de oven deden. Ze wilden mij niet vertellen hoe ze dat deden. Morgen ga ik ook proberen of dat lukt

  5. Ik heb de koekjes gemaakt. Ik kwam er alleen achter dat ik te weinig kokos in huis had (toen ik de eiwitten al geklopt had). Maarrr dat maakte ze juist sÃēperluchtig! Bedankt voor dit heerlijke recept! Ze vielen erg goed in de smaak!

  6. Net de kokoskoekjes gemaakt zonder de suiker toe te voegen. Helaas is de smaak niet lekker, had 200 gram kokos op 4 eiwitten gedaan maar proef alleen maar kokos en alles valt uit elkaar. Komt dit doordat ik geen suiker heb toegevoegd?

    1. Hi Thamara, als je de kokoskoekjes maakt zonder suiker of zoetstof dan eet je praktisch alleen opgeklopt eiwit met kokos. Dat lijkt me inderdaad niet lekker. Daarnaast zorgt de suiker inderdaad voor de ‘stickyness’ dat alles aan elkaar blijft plakken. Eventueel zou het met minder kokos wel lukken, maar voor de smaak heb je zeker wat suiker of zoetstof nodig. Succes! 🙂

  7. Schoon moeder is glutenvrij en ik mag sinds kort geen suiker meer dus ik heb het met palmsuiker gemaakt ben benieuwd en een gemaakt met eetpapier

    1. Hi Toos, dit is helaas geen suikervrij recept. Je zou kunnen proberen om de suiker door een rijpe fijngeprakte banaan te vervangen (als je dat wel mag hebben). Dat heb ik al wel eens vaker in andere recepten voorbij zien komen. Succes en bakse!

  8. Erg goed Recept! Ik heb al meerdere malen gemaakt en het blijft een enorm groot succes bij zowel de kinderen als de volwassenen.

  9. Hallo smulpapen, wat leuk te lezen wat jullie allemaal al hebben geprobeerd met de kokos en eiwitten. Ik heb de suiker vervangen door 2 rijpe bananen en een scheutje ahornsiroop. Ze zijn heerlijk geworden!

  10. Ik heb de koekjes gebakken met erythritol ipv suiker. Heerlijk, en veel minder zoetmiddel nodig. Dan heb je maar 80 gram nodig ipv 200 gr gewone suiker. En iets minder gemalen kokos om het ietwat smeuiiger te houden. Toprecept!

  11. Geweldig! Zo simpel, maar zo lekker!
    Ik heb kerstkoekjes voor mijn zoon zijn school gemaakt, en natuurlijk zitten er ook een aantal kinderen tussen met gluten/lactose intollerantie.. Deze hebben nu ook gewoon leuke en lekkere koekjes! Helemaal top!

  12. Hallo Mariette

    Ik kan het nergens vinden, of heb er over heen gelezen, maar hoelang kan je de koekjes bewaren? Dan weet ik of ik ze vooruit kan maken voor een feestje. Ga zo door met je blog, erg leuke recepten!

    Liefs van Leonie

  13. Heb de koekjes diverse keren gemaakt met succes! Leuk om cadeau te geven. Ik kreeg ’n tip: leg n sneetje brood erbij als ze hard zijn geworden.
    Niet doen natuurlijk bij n glutenvrij dieet!!

  14. Ik bak brood enz. Voor mijn vrienden hier in Thailand. Gisteren als verrassing voor iedereen een paar kokoskoejes er bij gedaan.
    Waar ben ik aan begonnen!!! Iedereen wil ze nu hebben en veel graag.
    Dus bakken maar weer.
    Bedankt voor dit makkelijke en lekkere recept.

  15. Heb voor het eerst kokosmakronen gemaakt en het is goed gelukt nav jouw recept. Super! Dank je wel! Ze zijn heerlijk 🙂

      1. Heb het voor het eerst geprobeerd lijken meer schuimpjes als koeken 🙈. Weet iemand wat ik verkeerd gedaan heb ? Groetjes Tessa

        1. Misschien iets te fanatiek suiker en eiwit opgeklopt? Dan heb je echt al een meringue gemaakt nl. In principe klop je het eiwit stijf, daarna meng je kort de suiker erdoor en dan meteen ook de kokos. Als je minder luchtige koeken wilt, dan vooral niet voorzichtig de kokos erdoor spatelen. Je kunt de beslagkom 10 minuutjes laten staan (dan trekt het vocht in de kokos) even opnieuw doorroeren en dan hoopjes maken op de bakplaat en afbakken. Bij ons thuis is iedereen weer fan van een net iets andere variant 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *