Laagjestaart met aardbeien en custard Drie lagen vanille cake met een romige vulling en rood fruit maken deze onweerstaanbaar lekkere laagjestaart met aardbeien en custard. Die wil je echt eens proberen! Ik hou van zomerse taarten met fruit en een romige touch. Zoals banketbakkersroom, roomkaas, slagroom of custard. Eigenlijk altijd lekker met elke soort vers fruit. Misschien heeft het er iets mee te maken dat ik zelf in in juli jarig ben en daarom al vanaf jongs af aan in hartje zomer bezig was met taartjes uitzoeken en bakken (en niet te vergeten: eten). Wanneer de zon buiten al een beetje begint te schijnen, krijg ik meteen zin in deze zomerse laagjestaart met aardbeien en custard. De taart bestaat uit drie lagen cake, met een fris laagje gepureerde aardbeien tussen de onderste laag en tussen de bovenste laag romige custard. Om de taart heen zit een mengsel van mascarpone en slagroom, afgetopt met verse aardbeitjes! Yum! Deze laagjestaart is bij mij thuis een echte favoriet en ik heb hem het afgelopen jaar dan ook al een paar keer gemaakt. Op de foto zie je de variant met aardbeien, maar op mijn verjaardag maakte ik hem met framboosjes. Ook een aanrader! Je kunt de taart het beste de avond van te voren maken. De lagen kunnen op die manier precies goed op elkaar intrekken. recept Laagjestaart met aardbeien en custard Drie lagen vanille cake met een romige vulling en rood fruit maken deze onweerstaanbaar lekkere laagjestaart met aardbeien en custard.… Printen Ingrediënten Vanille cake: 115 gram boter (kamertemperatuur) 200 gram fijne kristalsuiker 4 eieren, dooiers en eiwit gesplitst 50 ml melk 175 gram bloem 1,5 eetlepel maizena 1,5 theelepel bakpoeder 1 zakje vanillesuiker Custard vulling: 2 eieren 100 gram fijne kristalsuiker 1 eetlepel maizena 350 mililiter melk Topping en decoratie: 250 milliliter slagroom 250 gram mascarpone 2 zakjes vanillesuiker Een grote bak verse aardbeien (of ander rood fruit) Bereiding Verwarm de oven voor op 225 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier. De taart wordt gemaakt in springvormen van 24 cm. Eigenlijk heb je 3 springvormen nodig, omdat je de laagjes als drie losse platte cakes afbakt. Als je genoeg tijd hebt kun je het ook gewoon in dezelfde bakvorm doen, die je 3 keer achter elkaar gebruikt. Neem een kom en mix de boter hierin samen met de suiker tot een romig mengsel. Klop hier vervolgens de eidooiers door en hierna de melk, tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg de vanillesuiker toe aan het mengsel en zeef vervolgens de bloem, het bakpoeder en de maizena erboven. Klop dit door het mengsel. Pak een andere schone kom en klop de eiwitten hier in stijf. Hierna kan je ze rustig door het beslag mengen, zodat het een luchtig mengsel blijft. Verdeel het beslag over de bakvormen, strijk ze glad en bak ze af in 12 minuten. Dit kun je ook nog twee maal herhalen wanneer je maar één bakvorm hebt. Laat ze afkoelen. Voor de custard moet je de eieren en de suiker in een pan opkloppen. Voeg vervolgens de melk en de maizena toe en breng het mengsel aan de kook op laag vuur. Blijf goed roeren tot er een dik mengsel ontstaat. Neem de pan vervolgens van het vuur en laat de custard afkoelen. Snijd de mooiste aardbeien in plakjes naar wens, om de bovenkant van de taart te kunnen bedekken. Pureer de overige aardbeien. Laat de mascarpone op kamertemperatuur komen. Klop de slagroom stijf en meng hier de twee zakjes vanillesuiker en mascarpone doorheen tot het een glad mengsel is. Leg de eerste cake op een taartplateau (of een groot bord) en smeer hier de aardbeienpuree overheen. Leg de volgende cake erop en smeer hier de custard overheen. Leg de laatste cake erbovenop en bestrijk deze met het slagroommengsel. Metsel de taart als het ware dicht. Versier de taart tot slot met de plakjes aardbei. Laat de taart voor het beste resultaat een aantal (halve) dag rusten in de koelkast. Dan zijn de lagen iets lekkerder in de cake getrokken.
Ik zou deze taart graag maken voor op een familieweekend, maar dan zou ze wel een autorit van ongeveer 2 uur moeten overleven. Blijft de topping mooi (smelt ze niet?) of maak ik die best ter plaatste? Bedankt! Beantwoorden
Hi Camille, ik doe dat ook wel eens. Ik zet de taart dan tussen mijn voeten op de passagiersstoel en zet de airco dan flink aan ;). Gaat prima. Maar als je zeker wilt zijn van je zaak kun je het beste de topping pas ter plekke erop smeren. Beantwoorden
Hi Arin, ik gok zo’n 20 minuten. Het beste kun je er even in prikken met een caketester (of satéprikker), deze moet er schoon uitkomen. Als je drukt op de bovenkant van de cake moet deze mooi terugveren 🙂 Laat je nog even weten wat goed werkte? Ik ben benieuwd! Beantwoorden
Haha slim! Kan zeker, misschien een beetje extra limoensap toevoegen voor een frisje en even inkoken zodat het wat dikker wordt. Beantwoorden
Hai, 225 graden lijkt me veel te heet. De bovenkant is verbrand en van binnen nog niet gaar! groetjes Maartje Beantwoorden
Hi Maartje, het is inderdaad veel heter dan gebruikelijk, toch is er destijds (het is alweer heel lang geleden dat ik deze taart maakte..) deze mooie taart uit voort gekomen. Heb je misschien de hetelucht functie gebruikt? Dan moet de temperatuur 10 – 20 % lager nog. Ik ga het recept binnenkort opnieuw testen n.a.v. jouw bericht. Beantwoorden