Vegan salted caramel (karamelsaus) Een vegan salted caramel saus, zonder boter of slagroom, maar zeker zo lekker. Dit is zo’n lekker en makkelijk recept voor vegan karamelsaus! Vegan karamelsaus maken Het is weer sweet friday vandaag! En vandaag presenteer ik jullie een nieuwe variant op een grote Zoetrecepten classic, mijn salted caramel, namelijk deze vegan karamelsaus! Mijn recept voor salted caramel is één van de meest populaire recepten op Zoetrecepten. Snap ik wel, want het maakt bijna elke taart of toetje nog lekkerder. Alleen, dankzij de hoofdingrediënten (o.a. boter en slagroom) is het niet bepaald vegan. Dus, about time voor een vegan salted caramel! Zonder boter, maar met margarine. En niet onbelangrijk, waanzinnig niet te stoppen lekker. Je bent gewaarschuwd. Recepten met vegan salted caramel Ik geef je alvast een paar tips waar deze vegan karamelsaus perfect bij past: Feestelijke chocoladetulband (lactosevrij) Speltpannenkoekjes (vegan) Speculaas bananencake (lactosevrij) Waar zou jij deze salted caramel bij serveren? Karamelsaus zonder boter Ik ben de uitdaging aangegaan om een aantal typische roomboterrecepten om te toveren in lactosevrije varianten, met als tweede doel om ze ook vegan proof te maken. Dit recept voor vegan salted caramel is mijn eerste try-out en heel erg goed gelukt. Benieuwd wat nu precies het verschil is tussen margarine en (room)boter? Ik leg het je uit! Je vraagt je vast af of deze vegan salted caramel nét zo smaakt als de niet-vegan variant. Daar kan ik kort over zijn, nee. Roomboter is een echte smaakmaker, en omdat ik dit niet heb gebruikt én geen aroma ervan heb toegevoegd, proef je een duidelijk verschil. Maar de karamelsmaak is ontzettend goed en de saus is heerlijk romig. Dat is te danken aan de harde plantaardige margarine als vervanger van roomboter en aan de kokosmelk, die de slagroom vervangt. De kokossmaak is absoluut niet overheersend, maar wel te proeven. Ik ben er gek op, dus dat is voor mij totaal geen issue. Missie geslaagd! recept Vegan salted caramel (karamelsaus) Een vegan salted caramel saus, zonder boter of slagroom, maar zeker zo lekker. Het kan! En het is heel easy. Pinky promise. Printen 30 minuten 4 Ingrediënten 200 gram suiker 100 milliliter water 90 gram harde margarine (vegan ‘boter’) 100 ml volle kokosmelk 1/4 theelepel zout Bereiding Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een medium-laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te pruttelen en geleidelijk van kleur verandert. Je moet niet roeren tijdens dit proces. De karamel moet een volle bruine kleur krijgen, want een te lichte karamel heeft weinig smaak. Let heel goed op dat het niet te donker wordt, want dan het is zo verbrand. Wanneer de karamel een goede diepe bruine kleur heeft bereikt, voeg je zo snel mogelijk de harde margarine toe. Het mengsel zal nu gaan bubbelen. Roer een aantal minuten met een garde tot het volledig is opgenomen. Voeg de kokosmelk toe. Let op je vingers, want het mengsel kan gaan knetteren door het toevoegen van een koude vloeistof. Blijf roeren tot het is opgenomen en zet het vuur uit. Voeg het zout toe, roer er doorheen en laat even afkoelen voor je de saus gebruikt. Giet in een pot en bewaar goed afgesloten in de koelkast.