Italiaanse amandelkoekjes: cantuccini's Deze Italiaanse amandelkoekjes zijn verslavend lekker. Zoet, superknapperig, lekker om mee weg te dippen en niet zwaar op de maag. Alle reden dus om véél te eten van deze cantuccini’s. Ze staan in Italië ook wel bekend als biscotti di Prato. Prato is de Italiaanse stad waar één of andere genie deze koekjes ooit bedacht heeft. Des te meer reden dat ik onmiddellijk in zomervibes verkeer als de geur van deze koekjes uit de oven komt. Toen ik laatst het boek van Rutger Bakt doorlas zag ik een recept voor cantuccini’s voorbij komen. Hij had het koekje aardig gepimpt met verschillende soorten noten en gekonfijte sinaasappel. Op internet vind je ook veel recepten met specerijen zoals anijs en gember. Zelf vind ik dat een beetje teveel van het goede. De ‘normale’ cantuccini is voor mij al hemels en op de tip van een vriendinnetje mengde ik er alleen sinaasappel- en citroenrasp door. Pimpen kan altijd nog. Deze cantuccini’s zijn heel simpel om te maken. Het is bijna een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar gooien en kneden maar. Voetnoot: het deeg is des hels. Als je klaar bent met kneden plakt de helft van het deeg namelijk aan je handen. Hou je schraper daarom paraat en wees gewaarschuwd. Om een extra amandelkick aan de koekjes te geven (like!), voeg ik nog een theelepel amandel aroma / Amaretto toe. Cantuccini’s danken hun knapperigheid aan het feit dat je ze twee keer afbakt. Zorg er echter wel voor dat je ongebrande blanke amandelen koopt, die gebrande notensmaak hoort echt niet thuis in je cantuccini (been there, done that). recept Italiaanse amandelkoekjes: cantuccini's Deze Italiaanse amandelkoekjes zijn verslavend lekker. Zoet, superknapperig, lekker om mee weg te dippen en niet zwaar op de maag.… Printen Ingrediënten 350 gram bloem 1,5 theelepel bakpoeder 150 gram poedersuiker 150 gram fijne kristalsuiker 2 eieren (+1/2 ei voor bestrijken) Een flinke snuf zout Kleine theelepel vanille aroma Kleine theelepel amandel aroma / Amaretto Rasp van één sinaasappel en citroen Sap van een halve sinaasappel 200 gram ongezouten amandelen met velletje Bereiding Bekleed een bakplaat met bakpapier, verwarm de oven voor op 180 graden en hou je schraper paraat. Neem een kom en meng hier de bloem, het bakpoeder, de soorten suiker, het zout en de raspen in door elkaar. Voeg vervolgens de eieren, het sinaasappelsap, vanille aroma en amandel aroma toe en kneed tot het volledig gemengd is. Voeg tot slot de amandelen toe en kneed deze er evenredig doorheen. Je gaat nu vijf lange rollen (een soort worsten) maken van het deeg, die je over de breedte van de bakplaat legt. Verdeel het deeg dus in vijven en maak als dat gaat een rolletje tussen je handen en rek deze verder uit op de bakplaat. Op de foto zie je mijn rollen (deels met ei besmeerd), het maakt niks uit dat ze niet glad zijn of niet overal even dik. Klop nu het halve eitje los en besmeer de rollen hiermee. Zet ze voor 23 á 24 minuten in de oven tot ze een goudbruine kleur krijgen. Wanneer je de rollen uit de oven haalt, moet je ze zo snel mogelijk snijden (warm!) en de temperatuur van de oven naar 130 graden verlagen. Wanneer je te lang wacht worden de rollen te hard en niet goed snijdbaar. Ze worden het mooist wanneer je ze een beetje schuin snijdt. Beleg nu nog een bakplaat met bakpapier en verdeel de gesneden cantuccini’s over twee bakplaten. Bak de bakplaten nu één voor één af binnen 15-20 minuten op 130 graden. Laat de koekjes afkoelen en dip ze vervolgens in een glaas amaretto of in je koffie. Je kunt de koekjes heel lang bewaren in een afgesloten trommel, maar zo lang zullen ze het niet overleven.
Hoi, Ik heb verschillende recepten van je uitgeprobeerd en ze zijn héééérlijk!! Nu wil ik deze graag uitproberen. Ik zie in het recept twee keer 1,5 theelepel bakpoeder staan. Klopt dat? Beantwoorden
Dat klopte inderdaad niet, ik heb het meteen aangepast. En super om te horen! Dankjewel! Beantwoorden