Lactosevrije chocoladetulband met salted caramel Een tulband uit de vorm halen is haast als het uitpakken van een cadeau’tje. Wanneer de binnenkant alles blijkt te zijn dat je wilde, kun je de oven wel kussen! Zo’n momentje had ik ook met deze tulband. Het resultaat was een megafijne verrassing, omdat ik aan het experimenteren was geslagen met het recept van Nigella Lawson, voor een lactosevrije chocoladetaart. En oh boy, it couldn’t get any better than this! Dus, lactose intolerantie of niet, deze lactosevrije chocoladetulband met salted caramel MOET je proeven! De smaak ligt dicht bij die van een brownie, maar qua structuur is de tulband juist superfluffy en luchtig. Die mooie structuur heeft de tulband te danken aan een combinatie van amandelmeel en zelfrijzend bakmeel. Om af te toppen giet je er wat heerlijke salted caramel overheen. Een plaatje voor op de kersttafel, niet waar? recept Lactosevrije chocoladetulband met salted caramel Een tulband uit de vorm halen is haast als het uitpakken van een cadeau’tje. Wanneer de binnenkant alles blijkt… Printen 15min + 60min baktijd 16 Ingrediënten 250 milliliter zonnebloemolie 100 gram cacaopoeder 210 milliliter kokend water 1,5 theelepel vanille aroma 175 gram zelfrijzend bakmeel 100 gram amandelmeel ½ theelepel baksoda 100 gram fijne kristalsuiker 200 gram bruine basterdsuiker 5 eieren (L) Homemade salted caramel (Gebruik plantaardige margarine en lactosevrije slagroom voor een lactosevrije caramel) Bereiding Verwarm je oven voor op 170 graden. Vet je tulbandvorm (2,4 liter) in – ik gebruik Dr Oetker bakingspray -. Neem een kom en zeef het cacaopoeder hier boven. Kook het water en mix het met de garde door de cacao. Voeg ook het vanille aroma toe en mix tot er een glad mengsel ontstaat. Meng in een aparte kom het amandelmeel, met het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en het zout. Neem een nieuwe kom en mix de kristalsuiker, basterdsuiker, olie en eieren een aantal minuten op een hoge stand tot er een luchtig mengsel ontstaat. Zet de mixer nu op een lagere stand en voeg in delen het cacaomengsel er aan toe. Wanneer dit goed is gemengd voeg je (al mixende) in kleine hoeveelheden het meelmengsel er aan toe. Giet het mengsel nu in de bakvorm en bak de tulband in 60 minuten gaar. Let op dat je de tulband één verdiepinkje lager zet, omdat de vorm hoger is dan die van een normale taart. Check na 35-40min even of de bovenkant (onderkant eigenlijk) te donker wordt en je deze af moet dekken met wat aluminiumfolie. Maak ondertussen de salted caramel. Gebruik plantaardige margarine en lactosevrije slagroom voor een lactosevrije caramel. Laat de tulband afkoelen. Tijdens het bakken zal de tulband gerezen zijn en zal eventueel een bolling hebben. Deze kun je er vanaf snijden met een mes wanneer de tulband is afgekoeld, zodat de onderkant mooi recht is. Serveer met de salted caramel. De caramel moet je wanneer ze volledig is afgekoeld even in de magnetron zetten zodat ze weer perfect vloeibaar is om te schenken.
hallo, ziet er heerlijk uit. kan deze ook helemaal gluten vrij gemaakt worden,? bv met alleen amandel meel. of zou hij dan niet genoeg rijzen. als je het zelfrijzend bakmeel eruit haalt. gr es Beantwoorden
Hi Es, dat kan wel hoor! De structuur van de cake wordt dan wel iets anders, iets kleffer (door het amandelmeel). Ik zou in totaal dan ook iets meer baking soda gebruiken zodat hij wel genoeg rijst. Laat je even weten hoe het resultaat is? Beantwoorden
Als ik deze zonder cacao maak, moet ik dan van een ander ingrediënt meer toevoegen of kan ik de cacao er gewoon uitlaten? Mijn zusje mag sinds kort geen lactose meer en lust geen chocolade (geen grapje! :O). Beantwoorden