Ontbijtwafels Een makkelijk recept voor ontbijtwafels. Deze wafels zijn heerlijk fluffy en de lekkerste in z’n soort als je het mij vraagt. Altijd serveren met vers fruit. Ook lekker met wat Griekse yoghurt erbij, of als het feest is: slagroom. Of wat zeg ik, ontbijten met wafels is altijd feest. Onderaan deze pagina deel ik het recept voor deze ontbijtwafels met jullie, maar in onderstaande tekst geef ik ook nog de nodige baktips en deel ik een aantal óók erg lekkere wafelrecepten. Kun je kiezen! Ontbijtwafels maken Dit is een recept voor ontbijtwafels zonder gist. Dat vind ik wel zo makkelijk in de ochtend, want dan kan je direct aan de bak. Ze smaken zacht, luchtig en licht gezoet. Je kunt de suiker ook weglaten en hartige ingrediënten toevoegen, bijvoorbeeld aan het beslag, of als topping op de uiteindelijke wafels. Of wat dacht je van een meer knapperige wafel? Voeg dan wat meer suiker toe aan het beslag. Wie mijn American pancakes al eens heeft gemaakt zal zijn opgevallen dat het recept van deze ontbijtwafels erop lijkt. Dat klopt! Na veelvuldig testen met verschillende recepten vind ik mijn American pancakes recept gruwelijk, niet te overtreffen lekker geworden (bescheiden, ik weet het), waardoor ik voor dit ontbijtwafels basisrecept hier direct aan dacht. En gezien ontbijtwafels, afgezien van hun vorm, qua smaak en structuur eigenlijk enorm op pancakes lijken werkte dat perfect. Meer wafels recepten Wafels vallen voor mij in de categorie pancakes. Beiden zijn ontbijtrecepten waar ik nooit op uitgekeken raak, omdat het gewoon enorm comfort food is. Daarnaast varieer ik bijna altijd met de basis, waardoor ik niet vaak dezelfde ontbijtwafel op mijn bord heb liggen. Juist daarom is onderstaand basisrecept zo belangrijk en gelukkig voor jullie heb ik een aantal van die recepten al eens neer gepend. Dus, een aantal leuke wafels recepten waarvan ik vind dat jij er ook je voordeel mee kunt doen: Chocolate chip wafels Havermout wafels Vegan wafels (ook glutenvrij) In mijn boek PUUR ZOET vind je nog veel meer lekker en gezonde ontbijtrecepten, verantwoorde tussendoortjes en desserts om mee te “gezondigen”. Uiteraard ook meerdere lekkere ontbijtpannenkoekjes en ook een recept voor zalige ontbijtwafels ontbreekt niet. 😉 Wafels maken: tips Yes, een oh zo makkelijk recept, maar toch een flinke waslijst met tips. Goede voorbereiding is het halve werk, maar zonder deze tips lukt het je vast en zeker ook hoor. Wafelijzer Het allerbelangrijkste: verwarm het wafelijzer voldoende voordat je het beslag erin doet en vet het ijzer in met een bakspray of een dun laagje boter. In combinatie met onderstaand recept zorgt dit ervoor dat je wafels prachtig zullen bakken en goed loslaten. Het maakt niks uit welk wafelijzer je in huis hebt, je kunt deze wafels in elk wafelijzer bakken. Het enige waar je rekening mee moet houden is de grootte van je wafels, die bepalen hoe lang je ze moet bakken. Maar dat kun je bij de eerste wafel prima testen (en noteren), daarna maak je het wafelijzer liever niet meer open tijdens het bakken. Zelf heb ik een rond wafelijzer gebruikt, die je tijdens het bakken kunt draaien. Wel geinig. Persoonlijk zou ik nu kiezen voor een wafelijzer waarbij de platen uit het apparaat gehaald kunnen worden. Dat maakt zoveel makkelijker schoon. Of nog leuker, een wafelijzer met verwisselbare platen waar je ook tosti’s in kan maken. Wafels opwarmen Hoe je de wafels het beste kunt bewaren lees je terug in het recept, maar ik raad aan om ze altijd even op te warmen. Rechtstreeks uit het wafelijzer zijn ze het lekkerst, maar die beleving kun je met het opwarmen weer terughalen. Als je de ontbijtwafels in de vriezer had bewaard, dan laat je ze eerst in de koelkast ontdooien. Opwarmen kan kort in het wafelijzer, of vijf minuutjes in een voorverwarmde oven. Ga je heel veel wafels bakken en wil je ze tegelijkertijd uitserveren? Verwarm de oven in dat geval voor op ongeveer 100°C en leg de wafels hierin. Op deze manier blijven ze lekker vers en warm. recept Ontbijtwafels Zachte en luchtige ontbijtwafels, de lekkerste in hun soort als je het mij vraagt. Serveer met verse aardbeien, Griekse yoghurt of slagroom. Printen 30 minuten 6 Ingrediënten Wafelbeslag 225 gram bloem 1 zakje bakpoeder, 16 gram 2 el suiker 75 gram boter (+ extra voor invetten) 250 ml melk 2 eieren, L 1 tl vanille extract Toppings (optioneel) Vers fruit Griekse yoghurt Slagroom Ahornsiroop Bereiding Ontbijtwafels maken Neem een beslagkom en zeef hierin de bloem, suiker, het bakpoeder en een snuf zout. Roer even door elkaar met de garde. Smelt de boter en giet dit in een nieuwe beslagkom. Voeg de andere natte ingrediënten eraan toe en meng met een garde. Voeg de natte en droge ingrediënten dan samen en meng kort en voorzichtig door elkaar tot de droge ingrediënten volledig zijn opgenomen. Verhit het wafelijzer en vet in met bakspray of gebruik een hittebestendige kwast met olie of gesmolten boter. Afhankelijk van hoe groot je wafelijzer is vul je de platen met een aantal el beslag (ik gebruikte een groot wafelijzer). Sluit het ijzer en bak de wafels in ongeveer 5-7 minuten gaar; als ze lichtbruin kleuren kun je ze eruit halen. Heerlijk als ze nog warm zijn, maar ook eenmaal afgekoeld nog een echte traktatie! Lekker met aardbeien, slagroom, clotted cream of Griekse yoghurt. Ontbijtwafels bewaren Je kunt de wafels twee dagen in de koelkast bewaren, luchtdicht verpakt. Op deze manier kun je de wafels ook maximaal drie maanden in de vriezer bewaren. Ik raad aan om dan een stukje bakpapier tussen de wafels te leggen, dat voorkomt dat ze aan elkaar plakken.