Oliebollen: de drie lekkerste vullingen Ik ben dol op oliebollen, ik kan ze eigenlijk het hele jaar door eten. Daarom vind ik het extra leuk om lekker te variëren met de vulling! We hebben een uitstekende rolverdeling ontwikkeld door de jaren heen. Thomas bakt de oliebollen (volgens zijn recept) en ik hou me bezig met de vulling. De drie lekkerste vullingen deel ik hier met jullie. Het lekkerste is natuurlijk om het recept voor de perfecte oliebol van Thomas te gebruiken, maar als je weinig tijd hebt kun je ook gewoon een pak gebruiken. Komen ze: 1. Rozijnenbollen. Omdat ik niet van krenten hou, is voor mij een klassieke oliebol in combinatie met gewone en blanke rozijnen goddelijk. Als je wel van krenten houdt, kun je de blanke rozijnen hier natuurlijk door vervangen. Easy! 2. Appelbollen. Stiekem mijn favoriet. Een oliebol gevuld met zachte stukjes appel en rozijnen, gerold door de kaneelsuiker. Geen poedersuiker nodig dus! 3. Wernerbollen. De speciaalste van de drie: een oliebol met spijs, witte chocolade en blanke rozijntjes. De vader van een vriendin van mij bedacht dit recept voor haar moeder, omdat zij eigenlijk niet van oliebollen houdt. Ontzettend lief, maar vooral ook HEEL lekker! Als dank voor deze lekkere combinatie noem ik deze bollen daarom Wernerbollen. Wat is jou favoriete oliebol vulling? Laat het me weten onder dit artikel, ik ben benieuwd! LET OP: deze oliebollen kun je gemakkelijk lactosevrij maken door de melk te vervangen door sojamelk. Alleen de Wernerbollen vallen af door de witte chocolade. recept Oliebollen: de drie lekkerste vullingen Ik ben dol op oliebollen, ik kan ze eigenlijk het hele jaar door eten. Daarom vind ik het extra leuk… Printen 120 minuten Ingrediënten Recept oliebollen (goed voor 25 mini’s) Vulling klassieke rozijnenbol: 100 gram rozijnen 100 gram blanke rozijnen (of krenten) Vulling appelbollen met kaneelsuiker: 2 appels (geschild en in kleine stukjes gesneden) 50 gram rozijnen Twee theelepels kaneel Kaneelsuiker (100 gram suiker+1 theelepel kaneel mengen) voor garnering Vulling Wernerbollen (spijs/witte choco) 150 gram spijs (+ 1/2 ei) 150 gram witte chocolade 75 gram blanke rozijnen Bereiding Avond van tevoren: Schenk kokend water over de rozijnen en/of krenten in een kom en laat deze een nacht weken. Giet voor gebruik af en droog met een theedoek. Anderhalf uur van tevoren: maak het beslag volgens dit recept (of via een pak). Neem vervolgens een grote pan of wok en verhit de olie tot 180C. Volg nu de instructies voor het soort oliebol die je wilt maken: Rozijnenbollen: Voeg 100 gram gewone rozijnen en 100 gram blanke rozijnen toe aan het beslag. Klop het beslag 15 keer stevig door met een spatel, bakkers noemen dit het doorslaan van het beslag. Dit helpt bij het voorkomen van luchtbellen in een oliebol en maakt de structuur zachter.Schep met twee lepels of een ijsschep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot. Bak maximaal 4 – 5 oliebolletjes per keer, anders koelt de olie te snel af. Bak elke kant goudbruin. Oliebollen draaien vanzelf als een kant gaar is, soms hebben ze wel een stootje van een spatel nodig. Bestrooi de rozijnenbollen met poedersuiker en serveer direct! Appelbollen: Zet de blokjes appel 5 minuten een voorverwarmde oven. Voeg ze hierna samen met 50 gram rozijnen en een flinke theelepels kaneel toe aan het beslag. Klop het beslag 15 keer stevig door met een spatel, bakkers noemen dit het doorslaan van het beslag. Dit helpt bij het voorkomen van luchtbellen in een oliebol en maakt de structuur zachter. Schep met twee lepels of een ijsschep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot. Bak maximaal 4 – 5 oliebolletjes per keer, anders koelt de olie te snel af. Bak elke kant goudbruin. Oliebollen draaien vanzelf als een kant gaar is, soms hebben ze wel een stootje van een spatel nodig. Rol de appelbollen door de kaneelsuiker en serveer direct! Wernerbollen: Kneed de spijs samen met het halve ei los. Rol kleine balletjes van de spijs en leg ze op een bordje. Schep nu de rozijnen en stukjes witte chocolade door het beslag, Schep met twee lepels of een ijsschep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot en steek een paar bolletjes spijs erin. Bak maximaal 4 – 5 oliebolletjes per keer, anders koelt de olie te snel af. Bak elke kant goudbruin. Oliebollen draaien vanzelf als een kant gaar is, soms hebben ze wel een stootje van een spatel nodig. Serveer direct met wat poedersuiker!