Lactosevrije speculaasboterkoek Ik ben jullie meteen een excuus verschuldigd voor de ‘misleidende’ titel van dit recept. Gezien deze speculaas boterkoek lactosevrij is, kan er natuurlijk geen boter in zitten. True story. Ik leg je uit hoe het zit! Lactosevrije boterkoek Geen boter dus, maar wel een net zo lekkere smaak als van een echte boterkoek. En daar ging het nu net om. Dit is namelijk nummer 2 in de categorie ‘tover een roomboterklassieker om tot een succesvolle variant met margarine’. Wederom grandioos lekker, dat geef ik schaamteloos toe. Gezien het bijna Sinterklaas is maakte ik er gelijk maar een speculaasvariant van, want speculaaskruiden maken alles nu eenmaal nóg lekkerder. Zelf speculaaskruiden maken? Easy! En het maakt echt verschil! Boterkoek zonder boter Voor dit recept gebruikte ik Becel 100% plantaardig met kokos- en amandelolie, die heeft een lekker zachte smaak, maar in principe kun je elke harde margarine gebruiken. Het grootste verschil met een echte boterkoek is dat de real deal steviger wordt bij het afkoelen. Dat komt omdat boter flink uithardt als het afkoelt. Deze speculaasvariant blijft juist iets zachter en smeuïger. Niet verkeerd als je het mij vraagt. Je kunt deze boterkoek ook zonder ei maken, maar dan verlies je smeuïgheid. Mijn ei-vrije experiment werd te knapperig om als boterkoek door te gaan. Heb jij tips voor een vegan variant? Let me know in de comments! Nog benieuwd naar nummer 1? Check dan hier de vegan turtle brownies! Dit recept is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in mijn disclaimer. recept Lactosevrije speculaasboterkoek Ik ben jullie meteen een excuus verschuldigd voor de ‘misleidende’ titel van dit recept. Gezien deze speculaas boterkoek lactosevrij is,… Printen 10 minuten + baktijd 25 Ingrediënten 225 gram Becel met kokos- en amandelolie 180 gram bruine basterdsuiker 250 gram bloem 1 ei 2,5 el speculaaskruiden 1/4 tl zout Amandelschaafsel Bereiding Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een vierkante vorm van 20 x 15 cm in en beleg met bakpapier. Mix de Becel en bruine basterdsuiker tot een romige massa. Voeg het ei, zout en de speculaaskruiden toe en mix deze ook mee. Voeg tenslotte de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dit kan goed met de deeghaken van je keukenmachine. Druk het deeg in de vorm en strijk het glad. Dat gaat het best met de bolle kant van een lepel die je even nat hebt gemaakt. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak in 20 minuten gaar in de oven. Dek de speculaasboterkoek af. Laat ‘m het liefst een nachtje afkoelen en stevig worden (buiten de koelkast). TIP: Wil je een nog grotere Sinterbaas van dit recept maken? Vul de speculaasboterkoek dan met een laag amandelspijs!
Nee, je hebt echt alleen bloem nodig. Er hoort geen rijsmiddel in een boterkoekrecept verwerkt te worden. Beantwoorden