Amaretto taart met sloffen bodem Een onweerstaanbaar lekkere amaretto taart met sloffen bodem, romige vullingen, knapperige toppings en ja, zelfs wat chocolade. Lieve zoetjes het is even stil geweest. Ik was gigantisch druk met werkgerelateerde dingen, maar ik ben er weer! En HOE, want ik heb vanaf deze week een vaste part time dag. Dus dat betekent nog meer recepten uitproberen, schrijven, fotograferen en dingen doen waar ik blij van word. Laat ik beginnen om het goed te maken met jullie door deze gruwelijk lekkere amaretto taart te delen. De taart is opgebouwd uit een aantal lagen, te beginnen met de sloffen bodem (my favourite), een laag amandelspijs, dan een vulling van mascarpone op smaak gemaakt met witte chocolade en amaretto, afgetopt met slagroom, wat pure chocolade en geschaafde amandelen. Hebben jullie het mij al vergeven? 😉 Deze taart is trouwens een perfecte verjaardagstaart, maar ik maakte hem als toet voor een Italiaans viergangendiner met Oud&Nieuw. Zó lekker! Voor welke gelegenheid zou jij hem maken? recept Amaretto taart met sloffen bodem Een onweerstaanbaar lekkere amaretto taart met sloffen bodem, romige vullingen, knapperige toppings en ja, zelfs wat chocolade. Printen 75 minuten 12 Ingrediënten BODEM (24 CM) 200 gram bloem 1,5 tl bakpoeder 175 gram boter, kamertemperatuur 150 gram witte basterdsuiker 1 ei (L) 1 tl vanille extract 1/4 tl zout 175 gram spijs Geraspte citroenschil (van 1 citroen) VULLING 250 gram mascarpone Amaretto likeur 150 gram witte chocolade 200 ml slagroom 1 zakje vanille suiker Amandelschaafsel 50 gram pure chocolade Bereiding Beleg de bodem van je bakvorm (24 cm) met bakpapier. Neem een kom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 145 gram boter (leg de overige 30 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, vanille extract en zout het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot de grootte van je bakvorm. Doe erin en druk aan. Zet de vorm hierna een uur in de koelkast zodat het deeg kan opstijven Kneed het amandelspijs los met het eiwit, de boter en de citroenschil. Daardoor wordt het amandelspijs smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het amandelspijsmengsel in een spuitzak en spuit op de bodem van de taart, maar laat 2 cm deeg vrij van de rand, dat zal daardoor omhoog rijzen tijdens het bakken. Bak de slof gaar in 25-28 minuten (de slof is dan goudbruin en de vulling ook). Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de vulling erin doet. Zorg ervoor dat de mascarpone op kamertemperatuur is en mix deze zacht in een mengkom. Smelt de witte chocolade au bain-marie: snijd de chocolade in kleine witte stukjes en smelt ze in een kommetje boven een pan met wat heet water erin. Zorg ervoor dat je het vuur onder de pan laag zet en je de witte chocolade niet te lang boven het kokende water hangt, ze smelt beter op een lagere temperatuur. Laat de witte chocolade een beetje afkoelen en meng dan in kleine delen door de mascarpone zodat ze niet zal gaan schiften, tot het een glad mengsel is. Voeg dan twee theelepels amaretto toe en proef of je de smaak sterk genoeg vindt. Ik voegde zelf drie el amaretto toe. Als het op smaak is stort je het mascarpone-mengsel over de bodem en zet je de taart in de koelkast. Rooster een handje geschaafde amandelen lichtjes in een pan en zet apart. Smelt de pure chocolade au bain-marie en klop ondertussen de slagroom stijf met de vanillesuiker. Verdeel de slagroom over de mascarpone-laag, strooi de geschaafde amandelen erop en streep er nog wat pure chocolade overheen. Laat de taart zeker twee uur opstijven in de koelkast voordat je ‘m aansnijdt.
Oei, oei, oei, het is maar goed dat je zo ver weg woont. Anders kwam ik denk ik vaak een kopje suiker bij je lenen 🙂 Beantwoorden
Haha, ik zou het wel gezellig vinden Carola! Dan kon je meteen een puntje van die lekkere amandeltaart meenemen 😉 Beantwoorden
Wauw deze taart ziet er onwijs lekker uit!! En wat fijn dat je nu een vaste dag hebt, waarop je nog meer kunt bakken en uitproberen 🙂 Beantwoorden
Het lijkt me een heerlijke taart, maarrrrr met kinderen is het wel slim om de amaretto te vervange. Enig idee wat het beste zou werken, amandelextract of amandelsiroop? Beantwoorden
Amandel extract is absoluut een goede vervanger! Let wel op, omdat dit geconcentreerder is qua smaak dan amaretto. Dus kleinere hoeveelheden toevoegen en tussendoor goed proeven. Vervelend.. 😉 Beantwoorden
Vanavond aan de slag met deze taart! Maar vanillie aroma, wat is dat precies? Kan ik ook gewoon het merg van een vanillestokje gebruiken? Beantwoorden
Hi Gerdien, dat is een vanille smaakstof. Je vindt het in (bijna) elke supermarkt bij de bakspulletjes! Beantwoorden
Gisteren de bodem gebakken en de vulling van mascarpone en witte chocolade met Grand Marnier gemaakt bij gebrek aan Amaretto en vandaag afgemaakt met slagroom,geroosterde amandeltjes en streepjes gemaakt met salted caramelsaus……..lekkerrrrrrr !! Beantwoorden
Help! Mijn mascarpone is dus gaan schiften. Heb met thermometer gecheckt tot het verschil maar 3 graden was…..nog tips? Beantwoorden
Ohneeee wat zonde! Naast de temperatuur, helpt het ook door maar hele kleine delen toe te voegen zodat je mengsel minder hard ‘schrikt’. Beantwoorden
Oooooh wat een heerlijk recept!! Ik heb hem met een stoffenring gemaakt en plakjes banaan erop gelegd. Bedankt voor dit recept!! Ik had de mascarpone ook iets verwarmd, ik dacht misschien is de kans dan kleiner dat hij gaat schiften. Gelukkig is dat niet gebeurd. Beantwoorden
Ooooh YUM met banaan lijkt het me ook echt een fantastische combinatie! Dank voor je leuke berichtje! X Mariette Beantwoorden
Ik zou dan eerder gelatine gebruiken op de vulling steviger te maken en aanvullen met suiker. Beantwoorden