Blauwe bessen citroentaart Very berry good. Dat is deze blauwe bessen citroentaart in drie woorden. De taart bestaat uit twee lagen friszoete cake. Het is niet de meest luchtige cake, zoals je op de foto al ziet, maar hij is wel super super moist. Ja, moist. Ik lees zo ontzettend veel Engelse blogs, dat ik mijn taarten en baksels het liefst alleen maar met Engelse woorden zou omschrijven. Die Engelsen kunnen dat zo vervelend goed, dat ik in het Nederlands de juiste woorden niet meer kan vinden. Dekt ‘klef’ de lading? Nee, dat voelt eerder negatief. Zompig? Nee? Vochtig dan? Bah, dat klinkt bijna vies. Heerlijk moist is deze taart dus. Point made. De taart is trouwens geïnspireerd op de lemon blueberry cake van Sally’s Baking Addiction. Tussen en over de taart zit een lekkere frisse creamcheese frosting. In de kast van mijn schoonvader vond ik een zak met mini schuimpjes. Zulke onverwachte ontdekkingen zijn de beste. Ik ben een beetje verliefd geworden op deze schattige kleine schuimpjes. De crunchy (daar gaan we weer) structuur past perfect bij deze taart. Laat de schuimpjes dus zeker niet zitten, koop ze in de winkel of maak ze zelf via dit recept voor schuimpjes. recept Blauwe bessen citroentaart Very berry good. Dat is deze blauwe bessen citroentaart in drie woorden. De taart bestaat uit twee lagen friszoete cake.… Printen 45 14 Ingrediënten Cake 225 gram ongezouten boter, kamertemperatuur 200 gram fijne kristalsuiker 100 gram lichtbruine basterdsuiker 4 eieren (L) 1 theelepel vanille extract 360 gram zelfrijzend bakmeel 1/4 theelepel baking soda Een snuf zout 200 milliliter karnemelk 1 grote citroen (sap+rasp) 250 gram blauwe bessen Cream cheese topping 200 gram roomkaas (bv die kleine pakjes monchou), kamertemperatuur 50 gram ongezouten boter, kamertemperatuur 50 gram sour cream 150 gram poedersuiker 1 citroen (sap + rasp) Eventueel: minischuimpjes of blauwe besen voor garnering Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee bakvormen in van 24 cm (of bak de lagen één voor één af) en beleg de bodem met bakpapier. Cake. Neem een kom en mix hier de boter in tot ze romig en zacht is. Voeg vervolgens de 200 gram fijne kristalsuiker en 100 gram licht bruine basterd suiker toe, mix voor een paar minuten. Voeg vervolgens de eieren en het vanille aroma toe en mix tot het volledig gemengd is. Meng in een losse kom het gezeefde zelfrijzend bakmeel, baking soda en zout door elkaar. Voeg dit toe aan het natte mengsel en mix voor enkele secondes op een lage stand. Voeg nu de karnemelk en het sap (ongeveer 6 – 7 eetlepels) en rasp van de grote citroen toe en meng dit er kort en rustig doorheen met een spatel. Let op dat je het geheel maar kort mengt, te lang roeren zal tot een te stevig en stug beslag & taart leiden! Meng de blauwe bessen met een theelepel bloem/zelfrijzend bakmeel. De besjes worden zo bedekt met een dun laagje meel en zullen op deze manier niet naar de bodem zakken als je ze aan het beslag toevoegt. Roer de bosbessen vervolgens door het beslag heen. Deel het beslag in tweeën en verdeel gelijkwaardig over de bakvormen. Bak de cakes één voor één af in 30 – 40 minuten. Check na 30 minuten of de cake al mooi goudbruin begint te worden en of een cakeprikker er schoon uitkomt. Laat de cakelagen goed afkoelen op een taartrooster. Cream cheese topping. Mix de roomkaas samen met de boter zacht in een beslagkom voor ongeveer 2 minuten. Voeg hier vervolgens de sour cream, het citroenrasp, drie eetlepels citroensap en het poedersuiker aan toe. Mix goed door tot het een glad geheel wordt. Laat de topping voor ongeveer twee uur opstijven in de koelkast. Plaats één cakelaag op een plateau. Smeer hier een laag cream cheese topping op en plaats de andere cakelaag er bovenop. Smeer af met een lekkere laag cream cheese topping en versier de taart met kleine schuimpjes of eventueel met verse blauwe bessen.
Die ziet er heerlijk uit, vooral met die schattige schuimpjes erop! Ik wil het liefst ook alleen maar Engelse woorden gebruiken voor het beschrijven van eten, het Engels heeft zoveel leuke beschrijvende woorden! Beantwoorden
Haha, ik ben blij dat ik niet de enige ben! En ik blijf ze gewoon lekker gebruiken hoor, die Engelse woorden 😉 Beantwoorden
Lijkt me heerlijk! Ziet er ook feestelijk uit. Smeuïg lijkt me een mooi woord voor moist … Ik heb er geen problemen mee, hoor, dat er Engelse woorden worden gebruikt 😉 Beantwoorden
Ha, daar heb je helemaal gelijk in: smeuïg. Die hou ik erin 😉 En af en toe een Engels woordje.. Blij dat jij je er niet aan stoort! Beantwoorden
Deze taart ziet er echt fantastisch uit! Ik vraag me alleen af of ik ook blauwe bessen uit de diepvries kan gebruiken in de cake? Beantwoorden
Thanks Eline! Diepvries blauwe bessen zijn vaak wat natter, daarom bak ik er liever niet mee. Maar het kan natuurlijk wel! Beantwoorden
Volgens ons missen we het moment dat we wat met de baking soda moesten doen. We hebben het maar toegevoegd aan het zelfrijzend bakmeel. Beantwoorden
Hij was hemels lekker. We hadden er 5 eitjes ingedaan omdat die (M) waren in plaats van (L). Maar daardoor werd hij toch wel iets te stevig. Ik denk dat 4 (m) ook prima werkt. En omdat vrouw en dochter iets minder van citroen houden, heb ik die waardes gehalveerd. Wat een heeeeeerlijke taart, bedankt!! Beantwoorden
Deze taart voor mijn verjaardag gemaakt en hij was echt ontzettend lekker!! Ik heb de taart versierd met blauwe bessen i.p.v. de schuimpjes. Ook bij de gasten viel hij erg in de smaak. Ik ga ‘m zeker nog eens maken. Beantwoorden
Superleuk Vivian, lijkt me ook héél lekker (en minder zoet) met de blauwe bessen. Thanks voor je berichtje! Beantwoorden
Ze kwamen bij de Albert Heijn vandaan, maar ik vermoed dat het een tijdelijk (paas)product was. Beantwoorden
Mijn dochter wordt over een paar dagen 18, wat een goede gelegenheid om deze prachtige taart te maken! Heb je wel eens geexperimenteerd om de helft suiker te gebruiken? Ik vind 300 gr zoveel, in al mijn baksels halveer ik de suiker altijd, en dat gaat prima! Denk je dat dat hierbij ook kan of verandert de structuur dan? We hebben niet zo’n zoete smaak meer, dus het is ons al gauw te zoet. Maar ik wil niet al het werk doen en dat hij dan inzakt ofzo 🙂 Beantwoorden
Oei, ik durf het niet met zekerheid te zeggen! Ik heb het helaas niet geprobeerd. Suiker is inderdaad wel echt een structuurbouwer in cake. Zou je het me willen laten weten als je het hebt aangedurfd? Fijne verjaardag van je dochter! Beantwoorden
Kan ik ipv citroen limoen gebruiken? Zoja, hoeveel limoentjes heb ik dan nodig? Moet de rest van het recept dan ook aangepast worden? Alvast bedankt! Beantwoorden
Dat zou prima moeten kunnen. Voor de grote citroen zou ik 2 limoenen gebruiken en voor de frosting ongeveer 1,5 limoen (of even proeven wat je lekker vindt). Beantwoorden
Ja! Dat moet prima door melk vervangen kunnen worden, zolang je het citroensap niet achterwege laat (dit activeert de baking soda). Beantwoorden