Ga naar de inhoud
Mini MonChou taartjes maken
High tea 17 december 2020

Mini MonChou taartjes maken

Mini MonChou taartjes maken

Deze mini MonChou taartjes vind ik persoonlijk één van de lekkerste baksels die ik recentelijk heb ontwikkeld. Het is de all-time favourite MonChoutaart met kersen, maar dan in de vorm van kleine speculaas slofjes, o-ver-heer-lijk.

MonChou taartjes maken

Alsof een MonChoutaart an sich nog niet lekker genoeg is, besloot ik deze cheesecake te combineren met één van mijn andere favoriete taarten: de sloffen taart. En dan wel de kleine variant, want dat deelt zo lekker uit. De bodem van deze MonChou slofjes heb ik gebaseerd op de bastognekoekbodem van een klassieke monchoutaart, daarom verwerkte ik er speculaaskruiden en kaneel in. De vulling is natuurlijk identiek aan die van een MonChoutaart, zo lekker.

Je maakt de MonChou taartjes in een mini muffin bakvorm. Ik gebruik zelf een vorm met 24 holtes, dan kun je alle kleine sloffenbodempjes in één keer afbakken. Het is ook mogelijk om een grotere muffin bakvorm te gebruiken, maar dan moet je zelf testen wat de ideale baktijd is.

MonChou taartjes maken

Mini MonChou taartjes

Alweer 1,5 jaar geleden maakte ik deze mini MonChou taartjes voor het eerst, dat was ter ere van een bijzondere maar vooral verdrietige dag. Ik vond dat het tijd werd om het recept online te zetten, want het uiterlijk van de taartjes past zo mooi bij Kerst. Het recept is bovenal veel te lekker om op een papiertje in mijn huis rond te blijven dwarrelen. 

Meer recepten met MonChou

MonChou en MonChoutaart, een bijzonder marketing fenomeen. In principe kun je namelijk elke soort roomkaas gebruiken, MonChou is immers simpelweg een roomkaasmerk, maar toch doet bijna niemand dat. Ik doe hier vrolijk aan mee, omdat ook ik een zekere warme associatie heb bij de klassieke MonChoutaart. Dus hierbij een aantal van mijn favorieten recepten met MonChou, ook prima met andere soorten roomkaas te maken:

Of misschien heb je wel zin in een fris recept voor mini slofjes, met lemon curd en frambozen?

Mini MonChou taartjes maken

Mini MonChou taartjes maken

recept
Mini MonChou taartjes maken

Mini MonChou taartjes maken? Gebruik dit recept en neem een sloffendeeg bodem, de vulling van MonChoutaart en een muffin bakvorm!

40 minuten + baktijd
48

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 200 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 175 gram boter
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (L)
  • 1 tl speculaaskruiden + 1 tl kaneel
  • 1/4 tl zout
  • 150 gram amandelspijs

MonChou taartjes vulling

  • 300 gram monchou (kleine zilveren pakje)
  • 1 tl vanille extract
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • Twee blikken kersen vlaaifruit (van Hak)

Bereiding

Bodem MonChou taartjes

  1. Vet twee mini muffin bakvormen van 24 stuks in. Neem een kom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 145 gram boter (leg de overige 30 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, kruiden en zout tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
  2. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap. Steek met een ronde uitsteker lapjes deeg uit die je in de muffinvormpjes legt. Kneed het amandelspijs los met het eiwit en de resterende boter. Daardoor wordt het amandelspijs smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken.
  3. Schep met een theelepel een schepje spijs op elk sloffenbodempje en druk een beetje aan. Zet de muffinbakvorm 30-60 minuten in de koelkast om het deeg te laten rusten.
  4. Warm de oven voor op 200 graden en bak de mini slofjes in ongeveer 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Haal daarna onmiddellijk uit de oven en zet op een koud oppervlak (een stenen vloer bijvoorbeeld. Laat volledig afkoelen voor je verder gaat met de vulling.

Vulling MonChou taartjes

  1. Neem een kom en mix hierin de monchou zacht en romig, mix ook het vanille extract mee. Terwijl je de mixer laat draaien giet je in een kleine stroom de slagroom bij het roomkaas mengsel. Blijf goed en stevig doormixen tot het een gladde massa is en voeg tot slot ook de poedersuiker toe tot dit volledig is opgenomen. Je zou nu een stevige, gladde room moeten hebben.
  2. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met de room en spuit van bovenaf een mooie toef in elk sloffen bodempje. Je kunt de sloffenbodempjes nu meteen afwerken met één – twee kersen en serveren!

Mini MonChou taartjes bewaren

Bewaar de MonChou taartjes 3-4- dagen in de koelkast, in een goed afsluitende koelkastdoos. De bodems kun je (als je de room er nog niet op hebt gespoten) ook tot drie maanden luchtdicht invriezen. Maak de vulling altijd pas op het laatste moment.

TIP: Je kunt het recept ook in een grote ronde bakvorm (24 cm) afbakken. De baktijd van de sloffen bodem is dan 25-28 minuten (de slof is dan goudbruin en de vulling ook).

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Mini MonChou taartjes maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 26

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

8 berichten over “Mini MonChou taartjes maken

  1. Hi,
    Hoe komt jouw deeg zo donker van kleur? Met kaneel en speculaaskruiden krijg ik een heeel lichtbruin kleurtje.. Heb je misschien donkerbruine basterdsuiker gebruikt? 😅
    Ze staan nu in de oven..

    1. Hoe vond je de kleur na het bakken? Wellicht heb ik een donkerdere basterdsuiker gebruikt, dat durf ik niet meer met zekerheid te zeggen, maar ik zou dat normaal dan ook in het recept zetten.

  2. Nog steeds licht, zeker in vergelijking met jouw foto’s 🙃 de volgende x ga ik donkere basterdsuiker gebruiken.. maaaar, ze waren echt heerlijk!! Jammer dat ik geen foto kan uploaden hier 😉

  3. Bovenaan staat 24 personen. Maar in de tekst staat ‘vet twee keer een vorm van 24 in’. Is het recept voor 24 of 2x 24 taartjes?

  4. Als ik de taartje in een grote muffinvorm wil bakken (12 stuks) kan ik dan met deze hoeveelheid de helft bakken?
    D.w.z. dit recept is voor 48 taartjes. kun je er dan 24 maken?
    En wat doet dit met de baktijd?

    1. Ik denk eerder dat dit genoeg is voor 12 stuks in een grote (normale) muffin bakvorm. Qua baktijd zou ik gaan voor 15 – 18 minuten, temperatuur blijft hetzelfde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *