Rabarber aardbeientaart met crumble Een lekker recept voor een rabarber aardbeientaart die bestaat uit een smeuïge cake met amandelcrème, een zoet-zure vulling van rabarber en aardbeien en daarop een knapperige laag kruimels. Oei, wat is deze rabarber crumble taart lekker! Rabarber aardbeientaart maken Deze rabarber aardbeientaart moet je echt een keer maken. Rabarber en aardbeien, ze zijn niet voor niets op hetzelfde moment in het seizoen. Ze geven elkaar nog net geen knipoog vanuit het groente- en fruitvak. Zonder dollen, rabarber en aardbeien zijn nu eenmaal een erg lekkere combinatie. Rabarber is vrij zuur, terwijl aardbeien die middenin het seizoen op hun zoetst zijn die zuurheid perfect uitbalanceren. En dan heb ik het nog niet gehad over hoe lekker dat combineert in een smeuïge cake met amandelmeel, amandelcrème en daarop een knapperige kruimeltopping. Al die lagen samen maken deze waanzinnig lekkere rabarber kruimeltaart. Helaas is Moederdag al geweest, maar daarom moet je deze rabarbertaart met aardbeien vooral voor Vaderdag maken. Het recept is te lekker om niet te proeven! Rabarber crumble taart Wil jij een rabarber crumble taart maken zónder aardbeien? Dat kan! Vervang het gewicht van de aardbeien dan simpelweg door rabarber. Hou er wel rekening mee dat het zuurtje van de rabarber meer uitgesproken naar voren zal komen, maar dat kan de zoetheid van de cake en de amandelcrème prima dragen. Om je nog meer opties te geven: je kunt de kruimeltaart ook zonder kruimels maken. Hieronder zie je op links een afbeelding van de taart zonder het kruimeldeeg. Ook dat zal nog steeds erg lekker smaken dankzij de smeuïge amandelcake met amandelcrème. Op de foto op rechts heb ik de kruimellaag wel toegevoegd, maar moet hier nog de oven in zoals je aan de kleur kunt zien. Ben jij gek van crumble taart? Dan is de blauwe bessen kruimeltaart met een knapperige zanddeegbodem ook echt wat voor jou! Rabarber seizoen Ik gaf al eerder aan dat rabarber en aardbeien ongeveer tegelijk in het seizoen zijn. Het rabarber seizoen loopt ongeveer van april t/m juli. Dat betekent dat je rabarber in die maanden het meest gemakkelijk in de supermarkt zult vinden. Wie dat echt graag wil, kan rabarber ook wel buiten het seizoen kopen maar dan moet je wat harder op zoek. Óf je kiest ervoor om flink in te slaan en de rabarber die je niet kan gebruiken in te vriezen. Hoe je rabarber moet invriezen lees je in mijn artikel “Rabarber: koken en bakken“, waarin ik je zoveel mogelijk uitleg over het gebruik van deze bijzondere seizoensgroente. Rabarber recepten En als je dan toch een lekkere lading rabarber in je vriezer hebt zitten, kun je ook maar beter flink wat recepten met rabarber op zak hebben. Wat dacht je van: Makkelijke rabarbercake Snel rabarber toetje Rabarber aardbeien compote Bakmaterialen Ik gebruikte voor deze rarbarber kruimeltaart met aardbeien een ronde 24 cm springvorm. Daardoor wordt de taart lekker hoog, maar wordt ook de oventijd wat langer. Je kunt er ook voor kiezen om een 26 cm springvorm of zelfs een 28 cm bakvorm te gebruiken. De baktijd wordt per grotere maat springvorm ongeveer 10 minuten korter. Maar test áltijd met een caketester of satéprikker of de cake al wel gaar genoeg is. recept Rabarber aardbeientaart met crumble Zelf rabarber aardbeientaart maken? Bak dan deze zalige kruimeltaart met een smeuïge cake, amandelcrème en vulling van rabarber en aardbeien. Printen 60 minuten bereidingstijd + 75 minuten baktijd 16 Ingrediënten Cake + amandelcrème 225 gram ongezouten roomboter 200 gram witte basterdsuiker 4 eieren (M) 2 tl bakpoeder Mespunt zout 150 gram bloem 125 gram amandelmeel Amandelcrème Rabarber aardbeien vulling 150 gram rabarber, schoongemaakt 150 gram aardbeien, schoongemaakt Kruimeldeeg 75 gram koude boter 75 gram suiker 0,5 tl vanille-extract Flinke snuf zout 150 gram bloem Bereiding Voorbereiden Bereid de amandelcrème voor volgens het recept. Let op: je hebt voor het maken van deze kruimeltaart maar de halve hoeveelheid van het amandelcrème recept nodig. Vet een springvorm van 24 cm of 26 cm in en bekleed met bakpapier. Zet opzij. Rabarber aardbeientaart maken Neem een beslagkom en mix hierin de roomboter en de witte basterdsuiker in enkele minuten tot een zacht en romig geheel. Mix de eieren er hierna één voor één doorheen, totdat ze zijn opgenomen. Meng in een losse kom het bakpoeder, zout, bloem en amandelmeel door elkaar. Mix dit kort door het suiker-boter-eieren mengsel totdat de droge ingrediënten volledig zijn opgenomen. Stort in de springvorm en zet in de koelkast. Snijd de schoongemaakte aardbeien en rabarber in kleine stukjes. Zet even opzij. *Geen idee hoe je rabarber moet schoonmaken? Daar lees je in het artikel “Rabarber: koken en bakken” alles over. Kruimeldeeg maken Doe de boter samen met de suiker, het vanille-extract en het zout in de kom en mix enkele minuten zacht en romig. Voeg dan ook de bloem toe en kneed of mix goed door elkaar. Als je het met de mixer doet: hoe langer je blijft mixen, des te groter zullen de kruimels uiteindelijk worden. Als je het gewenste resultaat met de mixer niet (snel genoeg) krijgt, ga dan over op met de hand kneden of eigenlijk meer ‘wrijven’ totdat je kruimels van de gewenste grootte hebt. Op de foto van de kruimeltaart hierboven in de blogpost zie je duidelijk hoe het eruit zag voordat de taart de oven in ging. Rabarber aardbeientaart bakken Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel de amandelcrème er gelijkmatig over. Ik doe dit het liefst door de crème in een spuitzak te doen en in de vorm van een spiraal over het cakebeslag te spuiten. Verdeel daarna de stukjes aardbei en rabarber hier gelijkmatig overheen en daarna de kruimeltopping. Bak de taart in 75 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden gaar. Test na 75 minuten of de cake gaar is met een caketester en bak anders nog 5 minuten langer. Laat de rabarber aardbeientaart 15 minuten in de springvorm afkoelen. Maak de zijkanten daarna los met een mesje en laat de taart verder afkoelen op een rooster. RABARBER AARDBEIENTAART BEWAREN Bewaar de taart goed verpakt in vershoud/aluminiumfolie buiten de koeling. Op deze manier blijft de kruimeltaart 4-5 dagen goed. Je kunt de taart ook invriezen op deze manier, dan blijft het tot 3 maanden goed.
Ik had nog rabarber in de vriezer zitten en heb daarmee dit rabarber aardbeientaart recept gemaakt dit weekend. Een groot succes! Heerlijk. Beantwoorden