Vet lekkere churros Met de nadruk op vét lekker, want ik probeerde het recept voor churros van Bas Robben uit zijn boek ‘VET’. Mega goed idee op deze lekker zondige #sweetfriday. I love churros. Ze doen me denken aan mijn eerste jaar Lowlands waar ik bijna elke dag een portie ging halen, met chocopasta uiteraard. Wanneer je het doet, doe het dan goed. Bijna 1,5 jaar geleden maakten we (lees: Thomas) voor het eerst zelf churros, met Kerst welteverstaan. Dat klinkt misschien gek, maar we hebben elk jaar een Kerstvoedsel-thema waar we met de hele familie op losgaan en in 2016 was dat Mexicaans. Omdat we zo gauw niets chills in de zoete keuken van Mexico konden vinden, keurde iedereen deze Spaanse lekkernij goed. En ze waren LEKKER! We dipten de helft in een simpele kaneelsuiker en de andere helft in chocopasta. Thomas stond dan wel de gehele brunch in de schuur te frituren, maar dat woog volledig op tegen de schattige nichtjes die stuk voor stuk opnieuw komen smeken om een nieuwe lading churros. CHURROS UIT HET BOEK: VET Weer even terug naar waar het om gaat. Churros an sich zijn makkelijk om te maken en lijken misschien niet zo bijzonder. Maarrr, Bas Robben gaf er een toffe twist aan door ze niet met kaneelsuiker te maken, maar met fivespicesuiker. Five spice, ofwel vijfkruidenpoeder, is een Chinese kruidenmix van szechuanpeper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Dat, in combi met een snufje zout en wat chocopasta. Gewaagd, maar het werkt. Als je dit niet aandurft, kun je het natuurlijk ook gewoon vervangen door kaneel. Het boek zelf is echt anders dan andere kookboeken. Dat het puur om ‘vet’ gaat, in al z’n toepassingen, zegt wat dat betreft eigenlijk al genoeg. Het boek is ingedeeld op de functies van vet en bijbehorende recepten daarbij. Dat begint met wat vette backgroundinfo en gaat daarna verder in de hoofdstukken: conserveren, frituren, konfijten, infusies & emulsies, bakken & ijs en jawel, zelfs drankjes met vet komen aan bod. Tot slot doet ‘ie nog een paar fijne menu-combinatietips. Had ik al gezegd dat ik het indrukwekkend mooi opgemaakt en gefotografeerd vind? Echt een vet boek als je het mij vraagt, met de kanttekening dat vegetarirs er niet heel veel mee kunnen helaas. Je kunt VET via deze link kopen voor 24,99 via Bol.com. Deze review werd mogelijk gemaakt door Good Cook. recept Vet lekkere churros Met de nadruk op vét lekker, want ik probeerde het recept voor churros van Bas Robben uit zijn boek ‘VET’.… Printen 45 minuten 4 Ingrediënten 100 ml melk 50 gram boter 30 gram suiker Snufje zout 125 gram bloem 2 eieren Neutrale olie (frituren) Spuitzak en 12 mm stervormige spuitmond TOPPINGS 2 tl vijfkruidenpoeder 100 gram fijne kristalsuiker Chocopasta Bereiding CHURROBESLAG. Doe de melk met 50 ml water, de boter, suiker en het zout in een steelpan. Verhit tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en klop de bloem er met een spatel doorheen, hierdoor zal zich een bal vormen. Laat een beetje afkoelen tot je de bal kunt aanraken met je vingers zonder dat je ze verbrandt. Klop het ei los en meng dit er in drie delen doorheen. Tip van Bas: het beslag moet iets dikker zijn dan oliebollenbeslag, zodat je er mooie staafjes van kunt spuiten. Zet je spuitzak in elkaar en schep het beslag erin. Laat op deze manier buiten de koelkast volledig afkoelen. FICESPICESUIKER. Meng het vijfkruidenpoeder en de 100 gram fijne kristalsuiker door elkaar in een kom. Als je voor een extra kick durft te gaan is het ook heel lekker om er een snufje zout doorheen te mengen. FRITUREN. Verhit de olie in een frituurpan of andere diepe pan tot 180 graden. Neem in je ene hand de spuitzak en in de andere een schaar. Spuit boven de olie steeds staafjes van het beslag en knip dit na 10-15 cm af. Maak er ongeveer 5 per keer en bak ze in 4-5 minuten goudbruin. Schep ze uit de frituur laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi direct met de fivespicesuiker. Herhaal dit tot het beslag op is en top ze daarna eventueel af met de chocopasta.