Vegan cheesecake met witte chocolade Een onwijs lekkere en mooie vegan cheesecake met witte chocolade en frambozen. Yes! Vegan gebakjes zonder geraffineerde suikers en helemaal glutenvrij. Beter wordt het niet toch? Vegan cheesecake met witte chocolade Deze zalige vegan cheesecake met witte chocolade komt uit het boek Zoet Zonder Suiker van Kim Sue Palm en ik mag het recept én een recensie vandaag met jullie delen. In het boek schrijft Kim zelf over dit recept: “Dit is mijn favoriete bite. Zoals alle bites uit onze bakkerij is deze niet in een handomdraai te maken, maar zeker het wachten waard. De knapperige bodem van kardemomkoekjes gecombineerd met de romige en zoete cheesecake met witte chocolade en frisse frambozen maakt hem een ware smaaksensatie. En met de decoratie van gedroogde bloemen is het misschien wel de mooiste uit dit kookboek!” Je begrijpt, ik was meteen verkocht nadat ik dit las én nadat ik de foto’s zag. Echte plaatjes! De foto’s in deze blogpost zijn dan ook rechtstreeks uit het boek afkomstig om je direct een idee te geven van het boek en de vibe. De verdere recensie lees je als je verder doorscrollt naar beneden. Eerst wat meer over dit recept voor vegan cheesecake met witte chocolade! Vegan witte chocolade maken? Ik hoor je al denken, maar witte chocolade is toch helemaal niet vegan? Klopt! Dat wordt gemaakt met suiker, cacaoboter en melkpoeder. Voor dit cheesecake recept gaan we daarom geen vegan witte chocolade maken, máár de cacaoboter is wel een belangrijk ingrediënt om de smaak en textuur hiervan na te bootsen in de vegan cheesecakevulling. Cacaoboter kun je kopen bij webshops gespecialiseerd in bakbenodigdheden (even googelen en je vindt direct voldoende aanbieders), maar het is wel prijzig. Eventueel kun je het vervangen door kokosolie, maar dan is dit geen recept meer voor vegan cheesecake mét witte chocolade (maar nog steeds lekker hoor!). In het boek wordt cacaoboter in meerdere recepten gebruikt, dus je hoeft het niet voor eenmalig gebruik aan te schaffen. Sue Bakery: Zoet Zonder Suiker Afgelopen weekend was ik weer eens in Rotterdam. Wat een heerlijke stad is dat toch! Ik heb weer flink wat leuke, nieuwe restaurants aan m’n shortlist kunnen toevoegen, maar ik ga al-tijd naar m’n favoriete plekje voor zoet: Sue Bakery. Dé plek voor taartjes en lekkernijen zonder geraffineerde suikers, zonder gluten en helemaal vegan. En nu… heeft Sue Bakery een boek uitgebracht! YES! Daar word ik blij van. Het boek heet Zoet Zonder Suiker en staat vol met heerlijkheden die zoals deze cheesecake bites met witte chocolade. Één van de redenen dat ik altijd al fan was van Sue Bakery is dat de lekkere bites helemaal in lijn zijn met mijn gezondigen baksels en mijn boek PUUR ZOET. Niet gek dus dat ik ook erg enthousiast ben van haar nieuwe boek, onderstaand vertel ik je waarom. Recensie: Zoet zonder suiker bakboek Wat kun je verwachten van het verantwoorde bakboek Zoet Zonder Suiker: meer dan 50 recepten verdeeld over 6 hoofdstukken, in dezelfde stijl en kwaliteit die je gewend bent als je al eens lekkere bites bij Sue Bakery hebt gegeten. Stuk voor stuk glutenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suiker en 100% vegan. De hoofdstukken variëren van basisrecepten, koekjes, cake&taart tot bites, repen en truffels. Geschikt voor bijzondere gelegenheden, maar ook veel lekkere go-to recepten als tussendoortjes. Wat ik zeker nog eens wil maken zijn de cookies & cream bites (geïnspireerd op Oreo’s!), havermoutrepen met rozen en tahin, de vierlaagse chocolade verjaardagstaart met rood fruit, piña colada truffels en de vanille donuts met citroenglazuur. Om maar een paar voorbeelden te noemen. De ingrediënten en de recepturen zijn niet ingewikkeld als je al wel eens eerder vegan recepten hebt gemaakt. Ingrediënten als arrowroot of xanthaangom worden maar in enkele recepten gebruikt en worden daarnaast ook toegelicht in een informatief hoofdstuk over ingrediënten. De fotografie is simpel en classy. Ik hou ervan. Ik vind het boek een echte aanrader, maar het beste kun je zelf een kijkje nemen in het inkijkexemplaar of bij Sue Bakery zelf, daar staan er ook voldoende. Deze recensie van Zoet Zonder Suiker werd mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Becht. Vegan cheesecake maken Is dit de eerste keer dat jij aan de slag gaat met vegan cheesecake maken? Dan bereid ik je er alvast even op voor dat je op tijd moet beginnen met het weken van de cashewnoten. Een vegan cheesecake heeft over het algemeen een vulling met cashewnoten als basis. Dat klinkt je misschien gek in de oren, maar rauwe cashewnoten die je in water hebt laten weken kun je tot een ongelofelijk zachte vulling fijnmalen met de blender of food processor. Zelf gebruik ik de Magimix Power Blender, die maalt dit soort vullingen perfect glad. Over het algemeen voeg je wel direct vocht toe aan de cashews als je ze gaat fijnmalen, dat werkt beter en heb je uiteindelijk ook nodig voor je cheesecakevulling. Ik gebruik hier meestal romige kokosmelk voor. Tegelijkertijd of later in het recept voeg je ook je smaakmakers (vanille, citroensap etc.) toe en een ingrediënt dat voor stevigheid zal zorgen, zoals cacaoboter of kokosolie. Meer vegan cheesecake recepten Dit is niet het eerste vegan cheesecake recept dat ik op Zoetrecepten deel. Ik heb al talloze heerlijke vegan cheesecakes gemaakt of gebakken (voor sommige recepten heb je helemaal geen oven nodig) en die tip ik graag nog eens aan je. Helemaal leuk als deze vegan witte chocolade cheesecake bites ook een succes zijn bij jou thuis, dan kun je daarna direct aan de slag met één van deze vegan cheesecake recepten: Vegan gember-citroen cheesecake (no-bake) Vegan frambozen cheesecake (no-bake) Vegan New York cheesecake (gebakken!) Mini vegan cheesecakejes met sinaasappel recept Vegan cheesecake met witte chocolade Een onwijs lekker recept voor een vegan cheesecake met witte chocolade en frambozen. Zonder geraffineerde suikers en helemaal glutenvrij. Printen 40 minuten (+ 2 uur voorbereiding + 4 uur koelen) 16 Ingrediënten Kardemomkoekjes 100 gram kokosbloesemsuiker 50 gram kokosolie, gesmolten 1 el lijnzaad + 3 el water 125 gram amandelmeel 100 gram havermeel 1 tl gemalen kardemom ½ tl baking soda ¼ tl zout BODEM 20 kardemomkoekjes volgens recept 4 el kokosolie, gesmolten 24 x 24 cm bakvorm Vegan witte chocolade cheesecake vulling 565 gram cashewnoten 110 gram amandelmelk 300 gram rijststroop 40 gram citroensap ½ tl vanillemerg 100 gram kokosolie, gesmolten 220 gram cacaoboter, gesmolten 110 gram bevroren frambozen Optioneel 10 gram eetbare bloemblaadjes Of verse frambozen Bereiding Voorbereiding: Doe de cashewnoten in een kom en zet ze onder water in heet water, voor twee uur. Spoel ze daarna goed af en laat uitlekken voordat je ze gaat gebruiken voor de cheesecakevulling. kardemomkoekjes Meng in een kommetje het lijnzaad en water door elkaar, laat 5 minuten staan. Dit wordt je “lijnzaadei”. Verwarm ondertussen de oven voor op 195 °C (boven- en onderwarmte). Meng de kokosbloesemsuiker met de kokosolie in een kom en voeg je lijnzaadei toe. In een tweede kom meng je amandelmeel, havermeel, kardemom, baking soda en zout. Voeg de droge ingrediënten bij de kom met het lijnzaadei en meng met een spatel tot één geheel. Vorm 21 balletjes van het deeg (van 20 gram per stuk) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes plat tot koekjes van 6 centimeter. Bak de kardemom koekjes 18-20 minuten in de oven tot ze mooi bruin kleuren en laat hierna volledig afkoelen. Cheesecake bodem Maal de kardemomkoekjes fijn in een blender. Meng samen met de kokosolie in een kom tot een vochtig, zanderig geheel en verdeel over een met bakpapier beklede bakvorm. Strijk glijd met de achterkant van een lepel en druk stevig aan. Zet de bakvorm in de vriezer tot je klaar bent met de cheesecakevulling. Vegan cheesecake vulling Neem je blender of foodprocesser (maar net waar je een mengsel zo glad mogelijk in kunt malen) en meng hierin de geweekte cashewnoten, amandelmelk, rijststroop, het citroensap, vanillemerg, de kokosolie en cacaoboter tot een glad mengsel. Maal net zo lang tot het geheel zijdezacht aanvoelt. Neem de bakvorm uit de vriezer en verdeel de bevroren frambozen over de bodem. Schenk de zojuist gemaakte vegan witte chocolade cheesecake vulling hier overheen. Zet het geheel vier uur in de vriezer. Haal de cheesecake 2 uur voor serveren uit de vriezer en snijd in bites. Decoreer de bites (eventueel) met de eetbare bloemblaadjes of met een verse framboos. Zet in de koelkast tot het moment van serveren. BAKTIPS De cacaoboter kun je eventueel ook door kokosolie vervangen, maar dan is het geen “witte chocolade” cheesecake meer. Rijststroop kun je prima vervangen door agavesiroop of ahornsiroop. Zoek je nog een 24 x 24 cm bakvorm? Dan is deze vierkant bakvorm een goede keuze (die heb ik zelf). Je kunt ook een iets grotere bakvorm van 25 x 25 cm of van 20 x 30 cm gebruiken, dan worden de bites gewoon iets platter/lager. Vegan witte chocolade cheesecake bewaren De cheesecake bewaar je in de vriezer, maar moet altijd twee uur op temperatuur komen in de koelkast voor het serveren. Je kunt deze vegan cheesecake tot drie maanden in de vriezer bewaren.